Se sovou do středověku

23.08.2019 11:13

Letos již po páté uspořádala Knihovna Postřelmov třídenní letní akci pro děti – tentokrát jsme se vypravili do středověku.
Jelikož byla tématem právě tato nelehká doba, neobešli jsme se beze zbraní. Meče byly sice plastové, ale některé souboje byly tak intenzivní, že si naši malí rytíři a rytířky pár modřin odnesli. Štíty, makety tvrzí a rodové erby si děti vyráběly (za pomoci vedoucích) samy. Od 21. do 23. srpna se středověkým „ležením“ u kulturního domu nesly pokřiky rodů „z Vyhnálova“, „z Kopečka“, „ze Závořic“ a „ze Žerotína“.
Úkolem bylo zlepšit své znalosti a dovednosti, aby mohli společně vládnout a nahradit tak umírajícího krále. A co všechno musí umět budoucí rytíř? Dobře zacházet s mečem, s kuší, s lukem, znát přírodu kolem, připravit si večeři, postarat se o sebe i o přátele v nouzi, ovládnout svůj strach, být statečný a vytrvalý. Možná bych vyzvedla tu vytrvalost. Ve čtvrtek jsme šli navštívit nemocného krále na jeho sídlo hrad Brníčko a děti (přes značnou skepsi některých dospělých) cestu  plnou úkolů zvládly na jedničku. Tam i zpět, osmnáct kilometrů…
A jelikož se naštěstí těžce nemocný vladař nakonec s jejich vydatnou pomocí uzdravil, tak je všechny z vděčnosti za jejich snahu pasoval na rytíře.
Jsme velmi rádi za velký zájem, který o naši akci mají nejen školáci z Postřelmova, ale i z okolních obcí. Bohužel máme omezenou kapacitu, a to především kvůli „vedoucím dospělým“, protože vzít si tři dny dovolené a strávit je s několika desítkami dětí, není pro každého.

Ráda bych proto poděkovala všem, kteří se na ní podíleli, několik měsíců ji připravovali a svou hravostí a kamarádským přístupem tři dny děti bavili - manželům Rakovým, Balvínovým, Nezbedovým, Jakešovým, Mrákavovým, Bezděkovým, Matějčkovým, Badalovým, Tondovi Poláchovi a Jarušce Marešové, Zdence Nezbedové a Davidu Kubíčkovi, Alče Rakové ml., Luďovi Nevoralovi, Lexovi Bacárkovi, Marušce Navrátilové, Marcelce Charuzové, Adosovi Bezděkovi, Šárce Domeslové, Vendě Mikulové, Marku Holzmanovi, Radku Šebelovi, manželům Charuzovým, Skautskému středisku Bukůvka, skupině Postrpoi, Šermířskému spolku Šumperk, Jaroslavu Přibylovi a jeho lukostřelcům, Obci Brníčko, kulturnímu domu, manželům Dobešovým, Laďovi Nezbedovi a UNIPRO Zábřeh za finanční podporu, a dík patří samozřejmě také Obci Postřemov. Děkujeme moc..
Kam se vypravíme příští léto? Nechte se překvapit :-)