Nové knihy - listopad - dospělí

01.12.2014 17:09

Pollock, Donald Ray : Ďábel - Kdo vraždí nevinné stopaře? Je americký šerif skutečně ochráncem zákona a nedostudovaný kazatel ctnostným mužem? Jak silná je touha po spravedlnosti a jakou roli hraje v našem životě náhoda? Výjimečné krimi, thriller a velký americký román, který zobrazuje osudy několika bizarních postav, propojené ve strhující příběh z drsného amerického venkova, v němž nechybí ty nejhorší zločiny, jakých je člověk schopen.

 

Pancol, Katherine : Líbejte mě - Angela je Francouzka. Láska kolem ní často prošla bez povšimnutí, ale tentokrát miluje tak, že jí strach svírá útroby…
Louise je Američanka, bývalá hvězda stříbrného plátna. Povídá si s Angelou, vypráví jí o svém životě, láskách, nezdarech. Právě u ní hledá Angela odpověď na své otázky. 
Virgile je Francouz. Miluje, ale je nedůvěřivý. Nevíme o něm takřka nic.
Mathias je Čech. Jde tvrdě za svým a z této cesty se nenechá svést. Ničím a nikým.
Angela ho hledá, on jí uniká. Znova se potkávají…
Také jsou zde přízraky z minulosti. Přicházejí a odcházejí zanechávajíce za sebou tajemství, rány, smích, lásku…
Všechny tyto postavy procházejí Angeliným životem. A Angela – vypravěčka příběhu – se beznadějně snaží najít mezi nimi souvislou nit. Pojítkem jí mají být vzpomínky, láska, touha. Ale též strach, bolest a neustálé opakování stejných chyb…
Je to román o touhách a toužení: o touze po muži, po ženě, po městě; o nostalgické touze oživit minulost, hrát, vlastnit, oddat se, poučit se. Je to příběh bláznivé touhy vzít svůj život do hrsti a rozhodit ho před sebe jako kostky. 

 

Quick, Amanda : Podivné zásnuby - Amity Doncasterová cestuje po celém světě a je zvyklá na dobrodružství a riziko. Benedict Stanbridge je vědec a špion pro Korunu a čelil už nebezpečí v nejtemnějších koutech dalekých zemí. Náhle však oba čelí hrozbě, jež se nachází až neuvěřitelně blízko jejich domovu...
Člověk nečeká, že bude unesen na londýnské ulici za denního světla, avšak Amity Doncasterová jen stěží vyvázne životem, když je vhozena do kočáru mužem třímajícím nůž v černé masce, který jí šeptá do ucha ty nejodpornější posměšky a výhrůžky. Zachrání ji jen její rychlé uvažování a tajná zbraň... prozatím.
Avšak netvor, známý v tisku jako Ženich, který za sebou zanechává ženské oběti, přežije zranění, jež mu způsobila, a brzy se zase pustí do své otřesné práce. Je posedlý jejím skandálním vztahem s Benedictem Stanbridgem – klepy o hodině strávené o samotě v lodní kajutě přelétly Atlantik rychleji než jakékoliv plavidlo. Benedict však odmítá připustit, aby tato odvážná a důvtipná žena zaplatila takovou cenu. 
Pro ženu a muže, kteří jsou v exotických dálavách země jako doma, je nejlepším řešením vzít nohy na ramena. Oba však chtějí ukončit Ženichův teror nad Londýnem a spojí síly, aby se jim to podařilo. Zatímco se připravují na konfrontaci s nevyrovnaným zločincem v srdci velkoměsta, jež milují, musí oba čelit pocitům, kterým ani jeden z nich nemůže utéct...

 

Holden, Kate : Na vlastní kůži - Autobiografický příběh mladé Australanky, z které se stane regulérní "feťačka". Heroin opanuje celý její život. Odcizí se rodičům a kvůli krádeži ji vyhodí z práce. Život mladé ženy se točí už jen kolem jediné věci - kde sehnat peníze na "šleh"? Ocitá se jako nezkušená prostitutka na ulici, rychle se však novému "životnímu stylu" přizpůsobuje. Po čase stoupá po profesionálním žebříčku - z ulice odchází, začíná pracovat jako lepší prostitutka v honosném pánském klubu. Občas se pokouší závislosti zbavit, léčí se v odvykacím centru, ale droga je vždy silnější než ona. Navíc musí pracovat, aby zajistila peníze na drogy i pro svého závislého přítele. Život v bludném kruhu. Kate se z něj však po mnoha letech dokáže s pomocí rodiny a přátel vymanit, je zase "čistá" a odjíždí do Evropy začít "nový" život. Velmi upřímná autobiografie dívky, která se kvůli drogám dostane až na samé dno.

 

Holden, Kate : Na vlastní pěst - e strhujícím pokračování své autobiografie vypráví Australanka Kate Holdenová úplně jiný příběh než byl ten o jejím propadu na dlažbu ulice a do chtivých rukou mužů, kteří si za sex rádi zaplatí. Po odvykací kúře a nalezení cesty zpátky ke své rodině se Kate rozhodla odejít z Melbourne – tentokrát za nalezením sebe sama.
Na vlastní pěst je příběhem její cesty do Říma a Neapole, ze zaběhnutého světa flirtů a sexu k lásce, od ztráty k porozumění – a pak zase zpátky. V okouzlující biografii však najdete obojí – sex s cizinci i utrpení zlomeného srdce. Příběh je o pyšné touze po nezávislosti i tíži samoty, která se s ní pojí ruku v ruce. Je o ztrátě sebe sama v lásce k druhému a objevení své pravé identity skrze něžné ruce milence. Ale především je Na vlastní pěst knihou o pouti ženy za odhalením pravdy o sobě samé. A taky o snaze tu novou pravdu přijmout.
Kate Holdenová říká: „Nejde o knížku o sexu, ale o knížku plnou sexy okamžiků.“
A dodává: „Doufám, že dokážu představit mužům ženskou sexualitu ve světle, ve kterém ji dosud neviděli.“

 

Kassabova, Kapka : Dvanáct minut lásky -  Pro nezasvěceného je tango prostě tanec, i když tanec exotický a smyslný. Ale pro opravdové tangueros je to něco jako náboženství, které přitahuje zbloudilé, osamělé a nadšené duše svými pevně stanovenými rituály, pocitem sounáležitosti a silným emočním nábojem. Kapka Kassabová vstoupila do tanečního studia poprvé před dvanácti lety a od té doby je ztracená. S hlavou plnou tanga protančila téměř celý svět: od Aucklandu po Edinburgh, od Berlína po Buenos Aires. Hodiny a hodiny trénovala pro pár prchavých chvilek extáze na parketu a život jí přitom znepříjemňovaly puchýře a zlomené srdce. V této jiskřivé, lehce plynoucí próze nás Kapka provází magickým světem tohoto tance a vypráví nám jeho příběh, který se propojil s jejím životem. 

 

Jacobson, Sydney : Anne Franková : komiksový životopis - Komiksové zpracování Deníku Anne Frankové, která zahynula v koncentračním táboře a její deníkové záznamy se staly pro další generace ukázkou hrůz války a vyhlazovacích akcí...

 

Mlynářová, Marcela : Chalupářkou z donucení - V této knize popisuje oblíbená autorka s pro ni typickou notnou dávkou humoru příhody, slasti a strasti rozvedené ženy se třemi dětmi v době, kdy se sama pustila do budování rekreačního objektu. Autorka knih Důchodkyně nestřílejte, V padesáti na začátku, Kdo nehřeší, nežije a dalších jistě potěší i touto knížkou. 

 

Bittner, Jan : Deník kastelána - Je mu pětatřicet a jeho znechucení celým vesmírem dosáhlo vrcholu. Odešel do malé moravské vesnice, tři sta kilometrů od Prahy, ze které nikdy předtím nevytáhl paty. Nemá ani páru, co takový kastelán dělá. Ale než se vrátit, tak raději chcípne. Nemá však páru ani o tom, s jakou magickou silou se jeho racionalita a odpor k duchovědám utkají uprostřed zámeckých zdí. Běsi začínají zvedat hlavu.

 

Medlicott, Joan A. : Dny po svatbě : příběhy z Covingtonu - Hannah nikdy nezastávala názor, že život v manželství znamená životní štěstí. Po zkušenosti z prvního manželství, kdy ji manžel opustil, když byly její dcery ještě malé, už neměla do dalšího svazku chuť..

 

Kubátová, Marie : Haraburdí, aneb, Jak se líhnou knížky - trefný je výrok Adolfa Branalda: "Je to skvělá korálkářkaa nejvíc ji sluší drobné literární útvary, které jako korálky navléká na jemnou nit své fantazie - a jimiž tak snadno a lehce umí dojmout své čtenáře."

 

Švihlík, František : Humoresky za kamerou : deník z natáčení - Autor, coby představitel jedné z hlavních rolí v seriálu, casting managerem a pomocným režisérem, zachycuje takřka deníkovou formou veselé i méně radostné události kolem natáčení Četnických humoresek a přibližuje tak čtenáři nejen herce, ale i další členy štábu. Kniha je doplněna fotografiemi kameramana a fotografa ČT Radka Řezáče,

 

McNaught, Judith : Jednou a navždy - Kdysi se musel úspěšný právník, Cole Cassidy, vzdát jediné ženy, kterou kdy miloval - Annie Jonesové. Teď se stala Annie jeho poslední nadějí; zoufale totiž potřebuje, aby mu hrála jeho milující ženu. Annie překvapivě souhlasí - ale proč? Touží snad po tom, aby k sobě dva bývalí milenci znovu našli cestu? Nebo se chce Coleovi pomstít? Cole přísahá, že svoji nevěstu už podruhé nesmí ztratit!

 

Weber, Ilse : Kdy skončí naše utrpení - nihu tvoří soubor dopisů z let 1933 až 1944, které Ilse psala své švédské přítelkyni Lilian von Löwenadler, jejíž otec působil jako švédský konzul v Hamburku a s níž si dopisovala od roku 1916 díky inzerátu v dívčím časopisu Kränzchen. První z dopisů, které se zachovaly na půdě domu v jednom anglickém městečku, v němž Lilian žila se svým mužem, je datován 6.února 1933 ve Vítkovicích, poslední 29. září 1944 v Terezíně. Dopisy dokumentují 12 let autorčina života, během nichž se ze spokojené manželky a matky dvou chlapců Hanuše (1931) a Tomáše (1934) stala uzlíčkem nervů, toužícím po shledání se svým starším synem, kterého v obavách před sílícím antisemitismem poslala díky akci Nicholase Wintona v květnu 1939 ke své přítelkyni do Anglie, odkud se pak dostal k její matce Gertrudě do Švédska, kde šťastně přečkal celou válku, a vážně uvažujícím o sebevraždě. Terezínské období Ilse Weberové je jedinečně dokumentováno její poezií, kterou v letech 1942 až 1944 napsala a jež se díky důmyslné skrýši v ghettu dochovala a autorku přežila. Tato poezie je obdivuhodná svým optimismem a potřebou dodávat svým spolutrpitelům v bídných terezínských podmínkách sílu, naději a také trochu radosti. Mezi její nejznámější zhudebnělé básně patří Wiegala (Ukolébavka), Toulám se Terezínem, Buď sbohem, kamaráde! nebo báseň Dopis mému synovi, Ovce z Lidic či Ukolébavka z transportu do Polska.
Editorka německého vydání Ulrike Migdal ve svém doslovu zmapovala osudy celé její rodiny. Autorčiny dokumenty doplnila dalšími fakty o životě jejích rodičů, přeživšího syna Hanuše, o osudech Ilsiných bratrů i jejího manžela Willyho.

 

Bailey, F. Lee : Mrtví koně -  Pod průměrným žokejem je zastřelen průměrný kůň, když se nečekaně řítí na čele do cíle. Nezůstane však dlouho jedinou obětí, násilností a zločinů přibývá. Hlavní hrdina s přítelem policistou se marně snaží dopátrat, odkud rány dopadají. Spekulují o vlivu invaze amerických majitelů koní do britského národního sportu, podezírají členy mezinárodního syndikátu vlastníků, časem přibývá i nedůvěra ke spekulantům s pozemky. Do cesty se jim staví zastřené finanční machinace, likvidace podezřelých firem, mizení možných viníků. Konečné řešení najdou vlastně náhodou a je vskutku šokující. Francis Lee si sice vyzkoušel koňská sedla, ale nikdy nevyhrál žádný dostih. Neprosadil se ani jako trenér. Na papíře mu to ale jde jedna radost. Přítel Dicka Francise se viditelně přiučil od velkého mistra, živý spád příběhu, napětí i překvapivé rozuzlení si nezadají se stylem nejúspěšnějších detektivek jeho vzoru.

 

Hoffman, Alice : Muzeum prazvláštních věcí - Láska mezi snem a tvrdou realitou. Takový je příběh dvou mladých lidí setkávajících se v New Yorku na počátku dvacátého století, ve městě, které prochází bouřlivým vývojem a skýtá netušené možnosti.
V malém panoptiku na Coney Islandu žije malá Coralie a pod přísným vedením otce se připravuje na roli mořské panny. Coralie dospívá a už jí nestačí být poslušnou dcerou svého otce, živícího se pochybným způsobem. Při nočních toulkách na sever od New Yorku, kde v oněch dobách ještě vládne divočina, spatří mladého muže fotografujícího noční les a od té chvíle nemyslí na nic jiného.
Ten zvláštní fotograf je Eddie Cohen, přistěhovalec z Ruska, jenž opustil otce i židovskou komunitu a pokouší se najít sám sebe. Když Eddie se svým fotoaparátem dokumentuje zkázu newyorských ulic po tragickém požáru v textilní továrně, dozví se o záhadném zmizení mladičké dělnice a začne se zajímat o její osud. Pátrání ho zavede do barvitého světa šarlatánů, šejdířů i snílků – až do Muzea prazvláštních věcí, kde se nakonec setká s Coralií. 

 

Viewegh, Michal : Nápady laskavého čtenáře - Rozverně nactiutrhačné literární parodie, v nichž Michal Viewegh se svým pověstným nadhledem napodobuje styl jedenácti českých a deseti světových autorů.

 

Hislop, Victoria : Ostrov - Hlavní postavou románu Ostrov, jehož děj se odehrává především na krétském ostrově Spinalonga, je mladá žena Alexis Fieldingová. Tu trápí, že nezná historii matčiny větve rodiny, a odmítá se smířit s tím, že to tak možná zůstane navždy. Rozhodne se tedy, že odcestuje na Krétu, do vesničky jménem Plaka, kde její matka vyrůstala. Tam vyhledá matčinu dávnou přítelkyni, které má předat dopis, a jejím prostřednictvím se postupně seznamuje s tragickým příběhem své rodiny. Osud Alexiny prababičky a babičky je neoddělitelně spjat s ostrovem Spinalonga, který se nachází v bezprostřední blízkosti Plaky, ostrovem, na nějž krétští obyvatelé vykazovali příbuzné, kteří onemocněli leprou.
Alexis v průběhu vyprávění staré ženy pochopí, proč matka odmítala mluvit o minulosti, a zároveň si uvědomí, že odkrytím dávných tajemství může změnit přítomnost i budoucnost...

 

Vondruška, Vlastimil : Prokletí brněnských řeholníků - Jedním z osobních nepřátel Oldřicha z Chlumu byl olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku. Proto správce Bezdězu nesmírně překvapí, když biskup požádá krále Přemysla II. Otakara, aby Oldřicha poslal vyšetřovat do Brna. A ještě záhadnější je údajný důvod jeho cesty - krádež v klášteře tamních minoritů.

 

Knight, India : Sakra, chlapi, proč mě nechcete? - Neuvěřitelně vtipný a inteligentní příběh Stelly, jejíž život jakoby se ocitl ve slepé uličce. Je krásná, je chytrá, je sexy, ale taky se přehoupla na blbou stranu pětatřicítky a v náručí drží batole. Otec dítěte je už v nedohlednu a kolem spousta chlapů. Ale jak divných! Autorka popisuje Stellyno složité životní období tak bravurně a vtipně, že nad tím rozum zůstává stát a radši se už jen směje.

 

McClure, Ken : Spletitá síť - Manželé Palmerovi jsou podezřelí z vraždy své tělesně postižené holčičky. Jejich přítel a lékař Tom je jediný, kdo věří, že zločin nespáchali. Tom se spolu s doktorkou Mary pouští do pátrání na vlastní pěst. Stopy je zavedou až na kliniku pro léčbu neplodnosti, kde Palmerovi podstoupili umělé oplodnění. Vtom na veřejnost pronikne šokující sdělení o smrti dalšího děvčátka…

 

Velikovská, Kamila : Svobodná, i když za mrížemi - Příběh rodinné tragédie plně odpovídá žánrové definici „podle skutečné události“, nebo ji spíš překračuje. Kamila Velikovská, která sepsala příběh své rodinné tragédie, totiž není spisovatelkou, ale hlavním aktérem děje. Jde navíc o děj zcela současný. Před rokem byla vzata do vazby poté, co zastřelila svého manžela, letos se konal soud, jenž ji poslal na osm let do vězení.
Případ, s nímž byly „černé kroniky“ zpravodajství hotovy na patnácti řádcích, je ale něčím víc než pouhou senzací z první stránky. Autorka ve své knize ukazuje bez přehnaných emocí nebo sebeomlouvání souvislosti a děje, jež ji dovedly až za hranici zákona. Srozumitelným stylem a bez patosu. Vrací se o dvacet let zpět a provází čtenáře příběhem svého manželství, rodinného života, nadějí i zklamání, a nakonec i realitou současné vazební věznice a soudní praxe. To, co nešťastné události předcházelo - peklo života týrané ženy - i to, co po ní následovalo - vazba, izolace i schopnost vidět svět pozitivně za všech okolností - dělá z knihy jedinečnou výpověď o naší současnosti, daleko přesahující žánr senzačního psaní na chytlavé téma.

 

Šmíd, Zdeněk : Volejem i peřejemi - Knižní podoba televizního seriálu Proč bychom se netopili o příhodách desetičlenné vodácké party.
Pětice kormidelníků se svými dívčími protějšky-háčky prožívá během vodáckého putování veselé i nečekaně dramatické chvíle, vyplývající mnohdy z odlišnosti mužských a ženských světů. Toto vydání vychází ze seriálové podoby oblíbené knížky Zdeňka Šmída Proč bychom se netopili a je doprovázeno barevnými fotografiemi. Protagonisty jsou letní řeka a vodáci, jejichž příběhy přinášejí humor, romantiku i zamyšlení; nic víc, nic méně.

 

Wilson, Robert : Zmizelé ruce - Je léto roku 2002, tedy více než čtrnáct měsíců od událostí, které Wilson popsal ve svém předchozím románu Slepý muž v Seville a jež tak dramaticky poznamenaly Falcónův osobní život. Po překonaném psychickém traumatu se komisař vrací do své funkce se znovu nabytou sebedůvěrou a soustředěním, i když stále ještě s nezhojenou ránou způsobenou rozchodem se svou ženou. Přesto nemůže pochopit, proč si majitel sevillské stavební společnosti Rafael Vega musel vzít život tak drastickým způsobem, když vypil žíravinu na čistění odpadů, a proč navíc předtím zardousil svou mnohem mladší ženu. V průběhu vyšetřování se postupně objevují další otázky a záhady. Souvisí nějak tragédie Vegovy rodiny se zmizením jejich ukrajinského zahradníka nebo s Vegovými kontakty s ruskou mafií, která operuje v Seville a, jak se zdá, pere prostřednictvím Vegovy stavební firmy své špinavé peníze. Anebo má Vegův čin nějakou spojitost se záhadným vzkazem na kousku papírku, který ve chvíli smrti sevřel v dlani a na němž je v útržku věty uvedeno datum 11. září? Zdá se, že jde o jasný odkaz na nedávný teroristický útok na newyorská „dvojčata“ a další cíle, ale jaký je jeho smysl? A co s tím má společného Rafael Vega? Navíc začíná mít Falcón pochybnosti, zda lze vůbec Vegovu smrt považovat za sebevraždu.
Během vyšetřování vrchní inspektor odhaluje velmi podivnou minulost jedné americké manželské dvojice, Vegových sousedů v exkluzivní vilové čtvrti Santa Clara, a poznává problémy, které se nakupily v životě známého sevillského herce, druhého Vegova souseda. V krátké době pak dojde k dalším dvěma sebevraždám a v horách nedaleko Sevilly vzplane rozsáhlý lesní požár. Tyto události zdánlivě nemají žádnou souvislost s Vegovým případem ani navzájem mezi sebou. A přesto se Falcónovi daří nacházet náznaky a odhalovat důkazy, že existuje společný jmenovatel těchto událostí a že Vega uchovával ve své temné duši velké tajemství.

 

Tressler, René Edgar : Únik osudu - Cyklus autobiografických novel. René Edgar Tressler (narozen 16.4.1927 ve Strakonicích) byl v patnácti letech deportován do Terezína, odtud v prosinci do Osvětimi. Po likvidaci rodinného tábora byl v červnu 1944 poslán do koncentračního tábora v Blechhammeru a v únoru 1945 zařazen do pochodu smrti. Osvobození se dočkal v Buchenwaldu. Po válce se vrátil do Československa, vydal několik próz, ale pro své smýšlení byl komunistickým režimem pronásledován a strávil devět měsíců na nucených pracích v ostravských dolech. Roku 1965 se rozhodl pro emigraci. Žije ve Washingtonu.