Zvukové knihy – prosinec 2016

02.12.2016 11:31

 

Petiška, Eduard - Báje a pověsti starého Egypta a Mezopotámie - Kniha, seznamující s tisíciletými mýty nejstarších civilizací, je zpracována podle překladů ze starých papyrů a klínopisných záznamů a podle starověkých písemných památek. Egyptské a mezopotámské báje a pověsti, které autor poprvé vydal roku 1967.

 

Christie, Agatha - Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota - Dvanáct kratších detektivních příběhů Hercula Poirota na motivy úkolů bájného antického Herkula.

 

Dostojevskij, Fedor Michajlovič – Idiot - Román Idiot se řadí k nejznámějším dílům ruské literatury. Mladý kníže Myškin, zcela zchudlý a postižený epilepsií, prožije po návratu ze švýcarského sanatoria tak podivuhodné příběhy, že upadne znovu do své duševní nemoci. Setkává se s kupcem Parfjonem Rogožinem, kterého jeho žárlivost dovede až k vraždě milované Nastasji. Kníže však v něm vidí především nešťastného člověka a soucítí s ním. Sám se psychicky zhroutí.

 

Lindgren, Astrid - Já ještě nechci jít spát & Já chci taky do školy - Je to s Lassem trápení! Je mu už pět let, ale každý večer zlobí maminku: „Já ještě nechci jít spát!“ Jednou se Lasse zdrží na návštěvě u tety Lotty až do tmy, a ona mu půjčí podivuhodné brýle. Těmi je vidět daleko do mnoha zvířecích pelíšků. A Lasse se dívá, jak se k spánku ukládají ptáčata, králíčci, veverky, myšák i medvědí kluk. Jestlipak také povykují, pořádají polštářové války, či se loudají do postýlek? Co myslíte?

 

Weir, Andy – Marťan - Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…

 

Formánek, Josef - Mluviti pravdu - Brutální román o lásce k životu Román psaný podle skutečného příběhu, který hlavní hrdina na sklonku svého života vypráví autorovi, jenž na jeho základě přehodnocuje svůj život. Skutečný, osudový, brutální román o lásce k životu a o nutnosti mluvit pravdu.

 

May, Peter - Ostrov Entry  - Když detektiv Sime Mackenzie nastupuje na palubu letadla, ani se neohlédne. Cesta na ostrov Entry pro něj představuje šanci, jak utéct hořké směsi osamělosti a lítosti svého dosavadního života. Z montrealského letiště odjíždí jako součást osmičlenného vyšetřovacího týmu, směřujícího do Zálivu svatého Vavřince. Pouhé dva kilometry široký a tři kilometry dlouhý ostrov Entry je domovem asi sto třiceti obyvatel - a ten nejbohatší z nich byl právě nalezen ve svém domě zavražděný.

 

Herriot, James - Zvěrolékař a psí historky - Výběr autorových povídek o psech. Dlouhá léta soužití s vlastními psími miláčky i profesní zážitky z léčení cizích psů poučily, že pro pohodu společných chvil je důležité vědět, že „ze všeho největší štěstí netkví v tom, že zvířata člověka zajímají a okouzlují, ale že jim rozumí a něco o nich ví“.