Výměnný fond - dospělí - březen 2016

04.04.2016 14:34

Novinky a výměnný fond pro dospělé

březen 2016

 

Nunn, Judy- Bouřlivá země - Příběh o australském severu a lidech, kteří si troufají tam žít... Severní teritorium je místem ostrých kontrastů: prudké tropické bouře a spalující horka, řeky, v nichž se hemží krokodýli, holá pustina s rudou hlínou. Odvážní mužové a ženy, kteří sem přijeli hledat štěstí, nalezli nehostinný kraj, kde se bohatství měří podle rozlohy vlastněného území. Jací lidé si zde troufají žít? Kdo dokáže vzdorovat živlům i osudu?

King, Stephen - Dolores Claiborneová - Dolores Claiborneová žije na vesnici na malém ostrově Little Tall a těžce si vydělává na živobytí jako hospodyně u bohaté Very Donovanové, která tam každoročně jezdí na letní sezónu do svého domu. Přizpůsobivá Dolores si zvyká i na Veřinu panovačnost a obě ženy spolu časem začnou poměrně dobře vycházet. Když stará a nemocná Vera po letech zemře a odkáže veškerý majetek Dolores, vesničané si myslí, že ji Dolores zabila. Ta v poutavé zpovědi na policii vraždu Very odmítá, ale při výslechu vyjdou najevo jiné temné okolnosti z pohnutého života hlavní hrdinky. 

Wyler, Allen - Fatální omyl - V nemocnici zemře mladý muž na nezvladatelný otok mozku. Doktor Tyler Mathews pátrá po příčině a dospěje k děsivému odhalení – za úmrtí může příliš vysoká dávka radiačního záření, kterou nastavil nový počítačový systém. Doktor pravdivě ohlásí událost příslušným orgánům i vedení nemocnice, ale ti vše popřou a tvrdí, že šlo o selhání lidského faktoru. Tylerovi nezbývá než rozehrát vysokou hru. Netuší, komu může důvěřovat a komu ne, ale ví, že jde o život jemu i všem pacientům.

Langdale, Kay - Když to není láska - Neobyčejně jímavý a fascinující román, který se dívá na lásku a manželství očima šesti žen, jejichž osudy jsou navzájem propletené. Sára, která klesá pod tíhou rodinných i pracovních povinností, musí čelit velkému pokušení. Romantickou Kate zase trápí ztráta lásky. Isobel, která nikdy svého manžela nepodvedla, přijímá – a možná i nepřímo podnítí – jeho nevěru. Martha, pro níž její úžasné milostné dobrodružství, které ji potká coby zralou padesátnici, představuje rozhodující okamžik v životě. Sheila, která je díky nekonvenčnímu svazku odsouzená žít cudným životem. A konečně Judith, jejíž démoni minulosti musejí být uloženi ke spánku dříve, než může žít plným a pravdivým životem.

Denemarková, Radka – Kobold - Kobold (Přebytky něhy a Přebytky lidí) je dvojromán. Dva příběhy v jedné knize jako dva živly — voda a oheň, který viděné přetavuje. Nebo dvě řeky slité v jeden tok? Je to kniha o podobách neudolatelné lásky a rafinovaného násilí. O tom, jak lidskou existenci předurčuje rodina, do které jsme vrozeni, či ideologie, v níž se namočíme. O společnosti okoralé dovnitř i k okrajům, ke všem „slabším“, vnímavým. Muka těchto postav jsou chorobami naší doby. A zdro­jem těchto muk jsou zdá se Koboldové. 

Brown, Sandra - Milenec ze snů - Elizabeth, atraktivní mladá vdova, má svůj obchůdek s netradičními dárky a také dvě malé děti, proto se celé dny nezastaví. Je zajímavá a energická, ale už dva roky žije sama. Manžel jí chybí a o jiného muže nestojí, i když samotu snáší stále hůř. Touží mít někoho nablízku, jenže na skutečný vztah nemá odvahu, a tak sní. A jsou to odvážné sny - svého milence si představuje všelijak. Vždy je vášnivý, plný touhy, pozorný a citlivý. Přesto je pouze vysněný.. Po čase vstoupí do jejího života vstoupí soused Thad. Elizabeth se domnívá, že právě takového muže potřebuje, ale odmítá si své pocity přiznat, natož aby je projevila.

Patterson, James - Mistr zločinu - Alex Cross bojuje s nejbezohlednějším a nejnebezpečnějším vrahem, s jakým se kdy utkal, s nelítostným dravcem známým pouze jako Vlk. V celé zemi jsou za denního světla unášeni muži a ženy, pak beze stopy mizí...

Stínil, Luděk - Nechci tě ztratit - Milostný román s dramatickou zápletkou o lásce mezi patnáctiletou dívkou a o deset let starším mladíkem, který se nehodlá smířit s prohrou, když se s ním díky intrikám dívka rozchází. Souboj se sokem sice vyhrává, přesto ji ale definitivně ztrácí.

Nesbø, Jo – Nemesis - Začal podzim. V jedné bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit o šest vteřin překročí. Bankovní lupič ukáže do bezpečnostní kamery šest prstů, zastřelí jednu ze zaměstnankyň a beze stopy se vytratí. Případ dostává na starost Harry Hole, jeden z nejlepších kriminalistů osloské policie, ale zároveň velmi svérázný chlapík, osamělý vlk s neuspořádaným osobním životem a alkoholik, kterému dělá problémy podvolit se jakékoli autoritě. Při vyšetřování mu sekunduje velmi zdatná policejní posila Beáta Lønnová, dcera známého zastřeleného kriminalisty, která zaujala místo Harryho zavražděné kolegyně Ellen Gjeltenové.

Vanak, Bonnie - Návrat královny - Archeoložka Elizabeth doufá, že se jí v Egyptě podaří najít štít královny pouště. Hned v prvních dnech narazí na tajemné bojovníky v čele s šejkem Jabarim, kteří památku střeží a popravují každého, kdo se k úkrytu přiblíží. Jenže Elizabeth Jabarimu natolik učarovala, že jí nedokáže ublížit. Odveze ji do svého harému, aby si rozmyslel, co podnikne dál.

Chvojková, Marie – Pozdě – Velmi otevřené a intimní vyprávění shrnující pravdivě životní osudy dnešní osmdesátnice je poutavým obrazem měnícího se světa vnějšího i osobního, příběhem, nad nímž je možné zavzpomínat na doby dávno minulé, pochopit společenské a politické okolnosti, zasahující do života dnešní nejstarší generace - či se jen nechat unést osudy obyčejné ženy, které život přichystal nejedno úskalí...

Quick, Amanda - Počestné lži - Clare Lancasterová, členka moderní Společnosti arkány, je výjimečně para-senzitivní, je v podstatě živým detektorem lži. Což jí přináší i mnohé nesnáze, zejména při navazování mezilidských vztahů. Nyní se po letech opět dostává do kontaktu se ztracenou rodinou a otec jí nabízí místo ve své společnosti. Clare odmítá, ale když potkává finančního poradce Jakea Saltera, je přesvědčena, že se děje něco nekalého. V jeho pečlivě vedené konverzaci rozpoznává, že se pohybuje na hranici mezi pravdou a podvodem. Přesto, že oba vědí o tom, že druhá strana skrývá nějaké tajemství, jsou k sobě přitahováni. 

Francková, Zuzana – Smolařka - Karolína je sice milá, hezká i šikovná, ale přesto, jak sama říká, kdyby stálo vedle sebe sto prima kluků a jeden mizera, zaručeně rovnou sáhne po tom nepravém. Dokonce se obává, že je obětí jakéhosi rodinného prokletí, protože její maminka i babička trpěly stejným problémem a ani jedné vztah nevyšel. Když však potká Igora, zdá se, že je prokletí konečně zlomeno. Jejich láska je jako z pohádky a Karolína pomaličku začíná věřit, že to tak zůstane navždy. 

Dahl, Kjell Ola - Smrtící investice - Jako pavouk v síti číhá starý Johansen noc co noc za oknem svého bytu a dychtivě sleduje bouřlivý milostný život mladé Reidun Rosendalové. A pak je tato mladá žena brutálně zavražděna. Při vyšetřování zločinu se kriminalisté Froelich a Gunnarstranda setkávají se špínou nejen v bytě starého chlípníka. I za luxusní fasádou počítačové firmy, ve které Reidun pracovala, a profesionální maskou jejích bývalých kolegů se skrývá žumpa plná korupce, zrady a žárlivosti.

Djian, Philippe – Třenice - V románu rozděleném do pěti kapitol spisovatel na prahu středního věku bilancuje svůj život a hledá lidské porozumění. Bezejmenný vypravěč se zpovídá ze svého životního příběhu v pěti etapách, po desetiletích. Třecích ploch je mnoho a je o čem povídat: těsné sepětí s matkou, nechuť k jejím milencům, vyřizování účtů s otcem, vlastní manželské problémy i milostné avantýry, konflikty s dcerou; tragické i směšné události, všechny krásné i vypjaté okamžiky jsou nám podávány přímočaře, mnohdy s groteskním úšklebkem.

Price, Katie - Vánoční dárek - Tiffany Taylorové je dvaadvacet, pracuje jako servírka v pizzerii a sní o práci stylistky. Ani v milostném životě nezažívá nic převratného. S bývalým přítelem Billym se sice definitivně rozešla, jenže někdy se cítí tak sama, že je vděčná, když si spolu občas vyjdou… A pak dostane dopis, který jí úplně změní život. Od své matky, která se Tiffany kdysi vzdala, se dozvídá, že má nevlastní sestru – slavnou fotomodelku Angel Summerovou! Když se obě ženy setkají, jsou překvapené, kolik toho mají společného. Angel nabídne Tiffany, aby s ní v oblíbeném televizním pořadu pracovala jako stylistka a pomáhala ženám měnit jejich vzhled. Pro Tiffany se práce před kamerou stává druhou přirozeností.

Vondruška, Vlastimil - Záhada zlaté štoly - Další z příběhů královského prokurátora Oldřicha z Chlumu se tentokrát odehrává v okolí Prahy. Nevysvětlitelným způsobem se při cestě z královských dolů v Jílovém u Prahy ztratí truhlice plná zlata. Král Přemysl I. Otakar povolá Oldřicha z Chlumu, protože je jasné, že v pozadí musí stát někdo z předních šlechticů království.

Erskine, Barbara - Žila jsem již před staletími - Úspěšná novinářka Jo Cliffordová dostává za úkol psát sérii článků o metodě návratů do minulosti – probouzení vzpomínek na minulá zrození pomocí hypnotického transu. Když přichází jako skeptik do ordinace zkušeného psychiatra, který tyto návraty provádí, netuší, že tím uvede do pohybu lavinu vzpomínek na svou dřívější existenci – lady Matyldy z Hay, středověké šlechtičny, která prožila svůj život ve Walesu za vlády krále Jana. Čtenář s bezdechým napětím sleduje rozvíjení a proplétání osudů lady Matyldy z Hay a moderní novinářky – reálný svět a minulost.

Poberová, Slávka - Životy na schovávanou - Keramička Kristina Lindová je již delší čas unavena manželským stereotypem. Není proto divu, že když jí osud přihraje do cesty atraktivního dirigenta Štěpána Hrdinu, hluboce se do něj zamiluje a naváže s ním mimomanželský poměr, i když si uvědomuje svou odpovědnost matky, manželky a dcery. Ani Štěpán není bez závazků a možná čeká od vztahu s Kristinou něco jiného než ona. Má jejich láska naději na úspěch, nebo se jejich cesty rozejdou? Autorka v knize řeší věčné téma milostného trojúhelníku, zabývá se problémem ztráty důvěry v životního partnera a možnostmi seberealizace a emancipace současných žen.