Se sovou na Olymp

17.08.2016 10:29

 

Letošní třídenní prázdninová akce pro děti se nesla v duchu Starého Řecka a jeho mytologie. Téměř šedesát dětí, rozdělených do čtyř družstev, se snažilo dosáhnout úrovně olympských bohů. Družstva si vyrobila vlajky, složila pokřiky a pak Mrkvičky, Žerycy, Medůzy a Plamínci získávali za své snažení měďáky a zlaťáky. Ty se poslední den sečetly a družstvo s nejvyšším počtem mincí vyhrálo.

První den nás čekala Trójská válka. Děti střílely z luku, vyráběly trójské koně, zdobily si své obleky a trénovaly svou paměť. Večer jsme pak navštívili pana Marka Nimrichtra. Ten nám velmi ochotně ukázal muflony, které chová doma na zahradě, a také preprovaná zvířata - a ty děti opravdu zaujaly. Večer šli někteří z nás spát domů, ti ostatní využili možnosti spaní v tee-pee, jako na opravdovém letním táboře. Přestože to byl den plný her, tak nějakou chvíli trvalo, než se stany utišily a děti usnuly.

Druhý den po snídani, jsme se všichni vypravili na Odysseovu cestu, kterou se nám snažili překazit mocná Medůza, jednooký Kyklop, zákeřný Minotaurus i hrdinný Achiles. V cíli cesty, na Džbánu, jsme vlastnoručně vyrobená plavidla pouštěli do vln Moravy. A protože nás čekal už poslední den, tak večer nemohl chybět táborák - vlastně olympijský oheň. Hrálo se na kytary i flétny a zpívalo se. Večerním úkolem bylo složení písně na téma tábor na melodii nějaké známé skladby. Bohové byli velice překvapeni s jakou lehkostí se tohoto úkolu družstva zhostila a jak se jim skladby povedly. Protože čtvrtek už byl náročnější den, tak jsme ani nemuseli děti zahánět do spacáků. Šly samy a většina z nich okamžitě usnula.

Olympijské hry probíhaly v pátek u kulturního domu. Na děti čekal hod oštěpem, golf, hod diskem a zlatým míčem na cíl a samozřejmě štafeta. Odpoledne jsme pak velmi příjemně strávené tři dny zakončili před shromážděnými rodiči scénkami z řecké mytologie. Nakonec jen o pár měďáků vyhrálo družstvo Medůz, které vedl sám velký Poseidon.

Chtěla bych všem dětem moc poděkovat za skvělou kamarádskou atmosféru a těm nejmenším za odvahu - protože spát jinde než doma, bez rodičů nebo prarodičů, to už odvahu opravdu chce. Velký dík samozřejmě patří dospělým, bez kterých by to nešlo, a kteří akci téměř půl roku předem připravovali. Děkuji skautům za zapůjčení tee-pee a kluboven, obci Postřelmov a KD za možnost využití prostor KD a také všem, kteří nás podpořili reklamními dárky pro děti.

Děkujeme moc a za rok se na vás všechny opět těšíme!