Novinky a výměnný fond pro dospělé, září 2016

30.09.2016 08:55

Stella Blómkvist – Bronzová socha – Hallu, ambiciózní vedoucí oddělení na ministerstvu, najdou v zasedacím sále vlády mrtvou. Nepochybně vražda - někdo ji zezadu udeřil těžkým předmětem. Zločin z vášně? Oběť se stýkala s řadou mužů. Nebo je za zločinem chladný kalkul? Politici, kteří k ní měli blízko, jsou neobvykle neochotní a skoupí na slovo. Mladá obhájkyně Stella Blómkvistová vyšetřuje v nejvyšších kruzích.

 

Folný, Jan – Buzíčci - Líbající se muži nebo dívky vedoucí se za ruce jsou dnes výjevy asi stejně pohoršlivé, jako když někdo nosí do sandálů ponožky. A to je dobře. Spisovatelé pak totiž nemusejí aktivisticky dokazovat, že gayové a lesby jsou „stejní lidé jako ostatní“, nebo naopak ostentativně vystavovat své nejrůznější úchylky. Důvodem k příběhu už zkrátka nemusí být fakt, že homosexuálové „jsou“.

 

Green, Jane - Domek na pláži - Nan je vdova, děti jí už vylétly z hnízda a z ní je dnes zcela nezávislá, ničím nesvázaná žena, které je naprosto jedno, co si lidé myslí. Ale pak zjistí, že jí nějak docházejí peníze a že by mohla přijít o svůj milovaný domek. Proto se rozhodne pronajmout přes léto ve svém domku pokoje, do kterých tak s nájemníky vstupuje hluk, smích i slzy. A s nimi i Daniel, rozvedený otec dvou dcer, který se snaží zjistit, kým doopravdy je. A také Daff, rozvedená matka vzdorovitého pubertálního potomka. A do toho přijíždí na léto nečekaně i Nanin syn… 

 

Limrová, Karolina - Dvě zrcadla - Kdyby si Joshua Merboth nekoupil starobylý dům nedaleko od Longville, zřejmě by nikdy Kate Simmonsovou nepoznal. A nikdy by nepřišel na to, že láska může být silnější než peklo smrti a krve. Joshua spatří Katinu tvář poprvé v prastarém zrcadle, které objeví na půdě chátrajícího sídla. Nemůže slyšet její srdce ani cítit její vůni. Nemůže jí ublížit. Jeho stříbrné oči se mohou jen dívat a v jeho duši se objeví záblesk čehosi, o čem si myslel, že už je navždy ztraceno. Ale co když přijde den, kdy zjistí, že mu to nestačí? Co když víc než po lidské krvi začne toužit po zvuku jejího hlasu? Má někdo jako on vůbec právo chtít něco víc než její úsměv?

 

Cartland, Barbara - Falešná nevěsta - Od té doby, co Venetii zemřeli rodiče, žije osaměle ve velkém a tichém domě s vědomím, že už ji v životě nečeká žádná radost. Když ji proto její sestřenice Mary požádá o pomoc, neváhá ani na chvíli – nemá co ztratit. Mary čeká dítě s mužem, jehož miluje, její rodiče a také královna ji však chtějí provdat za hraběte z Mountwoodu, který má ještě ke všemu hned po svatbě odcestovat. Venetia z náhlého popudu Mary nabídne, že se s ní u oltáře vymění.

 

Vondruška, Vlastimil - Krev na kapradí - Kniha navazuje na úspěšnou sbírku povídek Krev na lopuchu a skládá se ze dvou částí. V té první je osm příběhů, v nichž jako hlavní vyšetřovatel vystupuje Oldřich z Chlumu a jeho pomocníci panoš Ota a velitel Diviš, ale také jeho manželka Ludmila z Vartemberka. Všechny příběhy nesou pečeť originálního myšlení Oldřicha z Chlumu, který se snaží nejen potrestat zločince, ale současně hledá opravdovou a nefalšovanou spravedlnost. To samozřejmě vede často k nečekanému rozuzlení příběhů. Druhá část knihy obsahuju deset středověkých soudniček, inspirovaných skutečnými zločiny. 

 

Stínil, Luděk - Mladí muži v ráži - Rozchody, jak asi poznala většina z nás, bývají vždycky emotivní. Ty nečekané jsou navíc těžké a bolestivé. Martinovi rozchod navíc komplikuje fakt, že si jeho dívka Romana, která by mu měla být za dost věcí vděčná, vybere k rozchodu velmi nevhodný den – den, kdy Martina čeká vyčerpávající 24hodinový závod na koloběžce. V něm chce samozřejmě uspět, jenže současně stejně silně touží odhalit, za kým mu Romana vlastně utíká. Čeká ho dost perný víkend, během nějž se postupně ukáže, že si Romana vybrala den k rozchodu zcela záměrně…

 

Kalogridis, Jeanne - Nevěsta Borgiů - Příběh temperamentní Sanchy Aragonské, která se přivdá do nebezpečné a pletichářské rodiny Borgiů. Hlavní hrdinka po boku krásné a nebezpečné švagrové Lukrécie musí denně obávat o svůj život.

 

Kessler, Leo - Plameny pekla - Druhá světová válka je téměř u konce. Elitní úderné komando SS Obersturmbannführera Schirmera má za sebou svou poslední akci. Pro někoho však boj dosud neskončil - a pro Schirmera není úkrytu.

 

Deveraux, Jude - Proměny srdce - Eli a Chelsea se nevídali, dokud Eli nekoupil dům v rodném městě svého otce v Edileanu a nepozval Chelsea na návštěvu. Chelsea už má vlastní život a je si jistá, že z dětského přátelství nic víc být nemůže, ale přesto pozvání přijme – a s překvapením zjistí, že se Eli docela dost změnil. Dalším překvapením je pro ně záhada, na niž nečekaně narazí. Stejně jako v dětství musí spojit své síly, aby vyřešili obrovský problém. Otázka zní, co se stane, až tu záhadu vyřeší. Jsou úplně odlišní – mají vůbec společnou budoucnost?

 

Peters, Elizabeth - Strážce obzoru - Rodina věhlasného archeologa Emersona se po deseti letech vrací do oázy ztracené v egyptské poušti vstříc dalším dobrodružstvím.
Oáza se nachází hluboko v poušti, úplně odříznutá od jakékoli civilizace. Jen dopravit se tam na počátku dvacátého století, kdy se náš příběh odehrává, znamená vyvinout značné úsilí. Také se za deset let mnohé změnilo, a tak Emersonovi musí čelit nejrůznějším úkladům. Největší nebezpečí hrozí jejich adoptované dceři Nefret. 

 

Javořická, Vlasta - Zlatý ptáček - Mladičká Helenka byla dcerou ševce, její první láska dopadla špatně, vinou jejího nízkého společenského postavení. Její otec se však stává společníkem malé obuvnické firmy, která během 1. svět. války na zakázkách zbohatně. Rázem se z ní stává bohatá a žádoucí nevěsta a její šance na provdání se zcela změní. Po mnoha peripetiích získává znovu svou první lásku a šťastně se provdá

 

Pastor, Marc - Zlá žena - Barcelona, rok 1911. Chudinskou čtvrtí se šíří podivné zvěsti o příšeře, která v poslední době unesla a zavraždila několik dětí. Policie je bezmocná a navíc ji tento případ ani příliš nezajímá, jedná se totiž o dcery a syny prostitutek, které se často neodváží nahlásit, že se jim ztratilo dítě.  Inspektor Moisès Corvo se však rozhodne, že tyto „bezvýznamné vraždy“ nenechá nepotrestané. Ve městě nemá moc dobrou pověst: sem tam si rád přihne, navštěvuje veřejné domy a konflikty často řeší pěstmi nebo pistolí. Vyšetřování ho zavede do luxusního veřejného domu Xalet del Moro a do kasina Arrabassada, za jehož zdmi se odehrávají nelegální obchody, do hospod, divadel, chudinských domů a do ordinace excentrického rakouského lékaře. 

 

Hillier, Jennifer – Řezník - Americké město Seattle děsila série vražd, která skončila až v okamžiku, kdy policejní náčelník Edward Shank v roce 1985 konečně dopadl a zastřelil smutně proslulého Řezníka z Beacon Hill. Nyní, přibližně o třicet let později, dává Shank (který mezitím ovdověl a odešel do výslužby) svůj viktoriánský dům vnuku Mattovi, jehož kdysi pomáhal vychovávat. Matt, jenž je mladý a nadějný kuchař a restauratér, naráží během renovace domu, jenž zná z dětství, na bednu, kterou nikdy předtím neviděl. Poté, co odstraní zámek a podívá se dovnitř, ho čeká děsivý objev a on se musí rozhodnout, zda ponechá to, co nyní ví, pohřbeno v minulosti, půjde na policii nebo vezme vše do vlastních rukou. Mattova přítelkyně Sam měla vždy podezření, že i její matku zavraždil Řezník z Bacon Hill – jenže dva roky poté, co byl údajně zastřelen. A spolu s tím, jak hledá pravdu a snaží se sledovat stopy dávných událostí, směřuje nyní neomylně vstříc Mattovu temnému tajemství.

 

Czernin, Monika - Žila jsem příliš krátce - Fascinující život odvážné ženy. Hraběnka Nora Kinská, narozená roku 1888, vyrůstala v Čechách a byla vychovávána zcela v duchu tradic c. k. vysoké aristokracie. Rodina očekávala, že Nora přijme ve společnosti své řádné místo, avšak mladá dáma se vyvíjela podle vlastních představ o svém budoucím životě. Uprostřed první světové války se hraběnka Nora Kinská vydala na cestu na Sibiř, aby pomáhala válečným zajatcům. Pobyt, který byl naplánován na několik měsíců, se stal dlouholetou zkušeností plnou nemocí, hladu, zimy a teroru a také cestou k novému životu. Ve strhujícím životopisném románu sleduje Monika Czernin stopy své neobyčejné pratety a nechává před našima očima vyvstat obraz ženy mladé, odvážné a plné života.

 

Gruber, Václav - Z tebe peklo ráj - Erika je úspěšná atraktivní žena. Má za sebou nevydařené manželství a řadu vztahů, proto se raději věnuje kariéře, a když zatouží po mužské náruči, řídí se pravidlem: Co je v domě, není pro mě. A tak se důsledně vyhýbá vztahům se spolupracovníky a pacienty. Zaskočí ji však něco úplně jiného - původně zamýšlené povyražení s o mnoho let mladším Lukášem se jí totiž začíná vymykat z rukou...

 

Mathewson, R. L. - Hra s láskou - Všichni, ať už bydlí v centru nebo na předměstí, mají jedno společné: souseda, kterého by nejradši majzli palicí po hlavě, zamkli do kufru auta a vysadili někde uprostřed lesů, zatímco by si radostí mnuli ruce, že tentokrát už cestu zpátky nenajde.Však víte, co mám na mysli. Člověka, který vám krade noviny, nechává pobíhat psa po vašem čerstvě posekaném trávníku, celou noc vás ruší řevem hudby, parkuje na vašem místě a prostě vám dennodenně šíleně otravuje život. Jenže co když se najednou všechno semele tak, že se do toho pekelného souseda bezhlavě zamilujete? Co pak?
To totiž potkalo Haley, a to se setsakramentsky bránila. Pevně si vytyčila pravidla hry, aby náhodou nezapomněla, čeho je ten darebák od vedle schopen. Jenže když přeskočí jiskra, jde dřív nebo později stejně rozum stranou...

 

Nachtmanová, Petra - Vdaná potvora - Věštkyně ze sousedství předpověděla Milušce setkání se třemi osudovými muži. A od toho okamžiku skutečně potkává nejrůznější muže, kteří vypadají jako potencionální partneři. Problém je však v tom, že Miluška je vidí všude… Kdo se stane tím pravým? Učitel angličtiny, ženatý soused, náhodný známý z parku nebo snad muž, jehož poznala v době, kdy se ztratila cestou na volbu kočičí Miss?

 

Češka, Stanislav - Případ holasické lásky - Po uzavření míru s Franky se poměry v Moravském království stabilizovaly. Svatopluk chce svou říši zvětšit a jako nástroj hodlá využít šíření křesťanské víry. Prvním cílem má být mocné Vislansko, cesta k němu však vede přes území Holasiců. Když se odtud vrací Slavomír se svými muži, zastaví se na hradišti Podobora, kde byl novým županem jmenován veligradský vladyka Provod. Krátce po Slavomírově příjezdu jsou však nalezeni zavraždění mladí milenci - Provodův mladší syn Křesa a dcera bývalého holasického pána Boreše Heda...