Novinky a výměnný fond pro dospělé, srpen 2016

01.09.2016 15:13

 

Riley, Lucinda – Levandulová zahrada – Retrospektivní vyprávění příběhu z francouzské Provence začíná v roce 1998, kdy se Emilia stává posledním potomkem slavného šlechtického rodu de la Martinie`res. Dědictví majestátního zámku a vinice je ovšem zatíženo velkými dluhy a mnoha otázkami... Emilia se vzhledem ke svému rozporuplnému vztahu k rodinné historii rozhodne vypátrat, jak to skutečně bylo s jejími předky a co se přihodilo za druhé světové války…

 

Bauer, Jan – Jihlavský zlý duch – Detektivní román z doby vlády Václava IV.
V královském městě Jihlava se děje cosi tajemného. Zdejší opuštěné doly prý v noci obcházejí přízraky. Purkmistr Ekhart to považuje za babské tlachy, ovšem pouze do chvíle, než je u opuštěného dolu zavražděn královský písař Přibík. Na místo je povolán pomocník královského sudího Jakub Protiva z Protivce, kterému se do toho města, jehož šatlavu dobře zná, příliš nechce… 

 

Hořava, Matěj – Pálenka – Mladý český učitel přijíždí učit místní děti číst a psát. Ony ho učí podpalovat oheň v kamnech kukuřičnými středy. Toulaví psi, rozšlapané moruše, kvetoucí zlatobýly, vzdálený hukot Dunaje. A postupně přicházejí vzpomínky, jako by se věci přiházely znovu: léta strávená v gymnastické tělocvičně, divadelní prkna, studia v Německu, samota různých pobřeží a cest. Tváře lidí, prchavé momenty blízkosti.

 

Vondruška, Vlastimil - Msta písecké panny - S dvorem českého krále Přemysla II. Otakara odjíždí Oldřich z Chlumu v doprovodu svých pomocníků do Prácheňska, kde se má konat zasedání zemského soudu. Ale hned první noc, kdy dvůr do královského hradu v Písku dorazí, je zavražděn zemský sudí Benedikt. Český král zuří, protože zločin považuje za útok na svůj majestát. Proto pověří vyšetřováním Oldřicha z Chlumu a ten velice záhy odhalí pachatele a nechá ho zavřít. Váhá ovšem, jaký rozsudek králi navrhnout, protože rozumí důvodu, proč k vraždě došlo.

 

Roberts, Nora - Nebezpečné útočiště - Lil je velká milovnice zvířat a od dětství se jim snaží pomáhat. Dlouhá léta pracovala na projektu, který byl ztělesněním toho, čemu říkáme životní sen. Konečně se povedlo a Lil otevřela svou vysněnou záchrannou stanici pro divoká zvířata. Pracuje usilovně na bezproblémovém chodu stanice a na nic jiného nemá čas ani myšlenky. Jednou najde surově ubitou pumu. Rány krásné šelmy vypovídají o neobvyklé brutalitě neznámého útočníka a dlužno podotknout, pro něj je lepší, že Lil zatím nezná jeho totožnost. Při pohledu na zranění ubohého zvířete by byla lehce schopná vzít spravedlnost do svých rukou. 

 

Gruber, Václav - Miluj mě, nebo střelím - Šimon a Dita jsou oba ve středním věku a žijí léta ve spokojených manželstvích. Od prvního náhodného setkání si rozumějí a jejich vztah se postupně prohlubuje. Společně si vytvářejí fiktivní svět, do kterého smějí jen oni dva. A když má člověk další svět, má přece také další život... A tak Šimon s Ditou vyzráli na čas. Jenže některé zákonitosti platí v každém světě…

 

Rychtecká, Karolína - Divoký leknín - Blanka de Rougille prožívá se svou starší sestrou dětství na venkovském zámku v Burgundsku. Život tam plyne poklidně uprostřed vinic a krásné přírody, ale zdánlivou idylku narušují rodinné vztahy. Otec nemá mladší dceru rád a dává jí to najevo při každé příležitosti. Trestá ji za ty nejbanálnější prohřešky, zatímco starší dceru Rosalindu nekriticky zbožňuje a omlouvá všechny její nedostatky. Blanka se bouří, navzdory zákazům utíká ze zámku a při jednom ze svých nedovolených výletů je přepadena a znásilněna. Trvá dlouho, než se z krutého zážitku vzpamatuje, vzápětí však následuje tvrdý trest. Otec ji odveze do kláštera a hrozí, že ji tam nechá navždy. Naštěstí se Rosalinda vdává a na její svatbě Blanka nemůže chybět. Vše ale není tak jednoduché, jak to vypadá...

 

Bauer, Jan - Zachraňte krále - Jakub Protiva z Protivce se vzdal svého úřadu novoměstského rychtáře a po bratrově smrti se vrátil na svou rodnou tvrz do jižních Čech. Z poklidného sedlačení ho však vytrhne nenadálá návštěva z královského dvora. Dozvídá se, že českého krále Václava IV. zajal jeho nevlastní bratr uherský král Zikmund a vězní ho neznámo kde. Jakub Protiva je jako zkušený vyšetřovatel pověřen pátráním po králi a po klenotech. Do cesty se mu staví nemálo překážek, ještě štěstí, že se včas ukáže jeho přítel mnich Blasius, na jehož důvtip obvykle spoléhá. Podaří se naší dvojici zachránit krále? 

 

Poncarová, Petra - Kamarádky na sex - Román ze současnosti určený ženám všech generací. Kniha zobrazuje moderní fenomén „účelových vztahů na sex“, bez závazků i klasického chození. Dává nám nahlédnout do osudu mladíka Davida, který udržuje současně sexuální vztahy se třemi „kamarádkami“. Tyto dívky o sobě vzájemně nevědí a každá má jiný důvod, proč se smiřuje s tímto druhem vztahu. Čeká nás napínavé čtení i překvapivý dějový závěr.

 

Ludlum, Robert - Ostermanův víkend - Washington DC. V místnosti, kam mají přístup jen vyvolení, je John Tanner požádán, aby dal v sázku vlastní život – a také život své ženy a dětí. Nikdo mu však bohužel nevysvětlí, oč v této akci vlastně jde a jaká nese rizika. Vzápětí po schůzce odjíždí do poklidného městečka, kde se má sejít se skupinou přátel. Jsou to vesměs velmi milí lidé – až na to, že kdokoli z nich může být součástí ďábelské mezinárodní konspirace. Mašinérie se dala do pohybu. A pokud její strůjci uspějí, je ohrožena nejen existence Ameriky, ale také budoucnost celého svobodného světa.

 

Hathaway, Jill - Vidím to, co vrah - Vee Bellová si je naprosto jistá, že sestřina kamarádka Sophie nespáchala sebevraždu. Byla zabita. Ona to ví, protože tam byla. Vee má narkolepsii, během záchvatů ale neupadá do spánku. Když omdlí, ocitá se v hlavě někoho jiného a prožívá život skrz jeho oči. Vklouzla například do hlavy své sestře, když podváděla při testu z matematiky, do učitelovy, který pil před začátkem hodiny. Nic ale Vee nepřipravilo na to, co se stalo jedné říjnové noci… ocitla se v hlavě někoho, kdo držel v ruce zakrvácený nůž, a stál nad Sophiiným tělem.

 

Giffin, Emily - Na čem záleží - Tessa Russová udělala to, před čím ji matka tolikrát varovala: vzdala se vlastní kariéry, aby se mohla plně věnovat manželovi a dětem. Považuje své rozhodnutí za správné, i když to z ní v očích okolního světa udělalo typickou bohatou paničku z předměstí. Ve společnosti podobně situovaných žen sice intelektuálně strádá, ale bere to jako nutnou cenu, kterou je třeba zaplatit za šťastný rodinný život. Valerie Andersonová je právnička a svobodná matka šestiletého Charlieho, který nikdy nepoznal svého otce. Tolikrát už se spálila, že na milostný život – a vlastně i na přátelství – úplně rezignovala. Je to pro ni vědomá hra na jistotu: když člověk od života nic nečeká, nemůže být zklamán. Obě ženy bydlí na tomtéž předměstí, ale mají jen velmi málo společného. Vlastně je spojuje jen láska, kterou cítí ke svým dětem. 

 

Follett, Ken - Sršeň létá v noci - Píše se rok 1941 a válečná situace se pro britskou RAF nevyvíjí příliš nadějně – v dešti nacistické protiletadlové palby se k zemi řítí jeden spojenecký bombardér za druhým. Otázka, která vojenské i politické špičky Spojeného království znepokojuje, tedy zcela logicky zní: Jak mohou být Němci o pohybu britských letadel tak podrobně informováni? Ve stejné době objeví mladý Dán Harald Olufsen na ostrůvku Sande cosi podezřelého. Zpočátku sice neví, o co přesně jde, ale brzy mu začne být jasné, že si celou věc nemůže nechat pro sebe. V cestě k Britům mu však leží ledové vlny Severního moře. Haraldovi se sice podaří získat starý dvojplošník Hornet Moth, který by mu mohl v útěku pomoci, jenže... dá se s takovým letadlem vůbec létat...? 

 

Denková, Melita – Prvorozený Královský úděl budoucího císaře Karla IV. - Král Jan Lucemburský se s Karlem opravdu nemazlil. Ve třech letech syna věznil na hradě Lokti, v sedmi ho oženil s Blankou z Valois, v patnácti syn vedle otce bojoval o vládu nad severoitalskými městy. Karel zde hýří a miluje prostopášný život. V sedmnácti je z něho rytíř, umí francouzsky, italsky, latinsky, ale zapomněl česky a manželství s křehkou Blankou stále nenaplnil…

 

Irving, John - Ulice Záhadných tajemství - Čtrnáctiletý chlapec Juan Diego, který se narodil a vyrůstal na skládce odpadů v mexické Oaxace, má o rok mladší sestru Lupe. Dívka je přesvědčená, že zná svou vlastní i bratrovou budoucnost. Je také čtenářka myšlenek – ví, co si myslí většina lidí… Jako starší muž cestuje Juan na Filipíny, ale cestují s ním i jeho sny a vzpomínky. Jak stárneme, žijeme často ve snech a vzpomínkách intenzivněji než v přítomnosti. Nejnovější Irvingův román je příběhem o tom, co se přihodí Juanovi na Filipínách: kde se minulost srazí s jeho budoucností.

 

Tan, Amy - Klub radosti a štěstí - Román americké autorky vypráví o rodině čínských poválečných přistěhovalců a srovnává nejen rozdíly mezi generacemi, ale i mezi Amerikou a Orientem. Americká autorka čínského původu vypráví komorní příběh čtyř žen, které se v San Francisku po čtyřicet let jednou týdně scházejí a udržují přátelství, spojené vzpomínkami na vlast. Po smrti jedné z žen se její dcera vydává poprvé v životě do Číny, aby se setkala se svými nevlastními sestrami. Jako dokonalá Američanka přijíždí do země rodičů a teprve tam poznává, že chápe matčino poselství a že v sobě nemůže natrvalo zapřít krev předků.

 

Michaels, Fern – Mstitelky - Příběh pomsty sedmi odhodlaných, rozhořčených žen, které vinou lidské krutosti a lhostejnosti utrpěly těžkou ztrátu. Všechny se odmítly smířit s nespravedlivostí, s bezmocí práva, a vytvořily Sesterstvo, které se důmyslně a nesmiřitelně mstí těm, na něž zákony nestačí. Mstitelky navenek nemají nic společného, ale všechny spojuje životní tragédie a pocit křivdy z bezzubých zákonů. Historie Sesterstva začíná u Myry Rutledgeové, jejíž těhotnou dceru zabije nepozorný řidič chráněný diplomatickou imunitou...

 

Gruen, Sara - Na břehu jezera - Poté, co se Madeline Hydeová se svým manželem Ellisem na silvestrovském večírku roku 1944 znemožní před filadelfskou společenskou smetánkou, Ellisův otec – bývalý plukovník zahanbený již dříve tím, že jeho syn ze zdravotních důvodů nemůže narukovat – jim přiškrtí přísun peněz. S přispěním svého nejlepšího přítele Hanka si Ellis usmyslí, že otcovu ztracenou přízeň nejlépe získá, pokud uspěje tam, kde plukovník kdysi veřejně selhal, a uloví proslulou lochnesskou příšeru.

 

Essbaum, Jill Alexander – Hausfrau - Nic by nebylo tak vzdálené od pravdy jako tvrzení, že se má atraktivní Američanka Anna dobře. Neděje se jí nic strašlivého, přesto však nenachází v životě nic, z čeho by se mohla radovat. Žije v Curychu, jejím manželem je švýcarský bankéř, jemuž vychovává tři děti. Čas tráví na hodinách němčiny pro cizince, péčí o domácnost – a se svými milenci. Ti pro ni pouze představují způsob, jak utéct od všední reality a dokázat si vlastní hodnotu. Přátel moc nemá, ty blízké už vůbec ne a ani se nijak zvlášť nesnaží si je najít. Den za dnem Anna pomalu přežívá v jakési podivné prázdnotě nešťastného osamění, zatímco nad hlavou se jí pomalu stahují mračna. Když je smrtelně zraněn její syn, nenapadne ji, že tohle je jen začátek tragédie…

 

Mornštajnová, Alena – Hotýlek - Některé věci jako by existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel – vlastně spíš hodinový hotýlek – pana Leopolda, založený v dobách první republiky a nabízející párům potěšení a rozkoš za protektorátu, a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce.

 

Cigan, Chaim - Malý pan Talisman - Z představy že pohádky jsou určené jen dětem čtenáře vyvádí knížka Malý pan Talisman Chaima Cigana. Jde o soubor pohádek pro dospělé, jenž nás naplňuje nadějí, že modlitby mohou být vyslyšeny. Ne vždy přináší řešení prekérních situací Bůh sám, někdy ho zastoupí malý pan Talisman, který pomocí kouzelného modlitebního pláště a modlitebních řemínků dokáže létat a pomáhat tam, kde si lidé nemohou pomoci sami. Spisovatel Karol Sidon, který se za vypravěčem Chaimem Ciganem skrývá, nám v knížce nabízí devatenáct pohádek – devatenáct veskrze lidských příběhů, z nichž poučeni nakonec vyjdou jejich hrdinové i čtenář.

 

Barnett, Laura - A co kdyby to bylo jinak? - Evě a Jimovi je devatenáct, studují v Cambridge a jejich cesty se poprvé zkříží v roce 1958. Jim jde po ulici a na kole k němu přijíždí Eva, když tu jí do cesty vběhne malý pejsek. To, co se stane dál, navždy předurčí běh jejich životů. Autorka nás nechává sledovat tři verze jejich budoucnosti, kdy jsou nebo nejsou spolu, a po různých peripetiích všechny směřují k závěru v současnosti. Někdy stačí jen malý okamžik, a náš život se navždy změní.

 

Rosenberg, Martina - Mami, kdy už konečně umřeš? - Autorka v knize vypráví svůj příběh o tom, jak se nastěhovala ke svým rodičům, aby se mohla starat o svou matku, která trpěla demencí. Snažila se dělat všechno správně, ale musela se vyrovnávat s tím, že její matka se pomalu, ale jistě začala stávat neznámým člověkem. Žena, kterou kdysi milovala, už zmizela, najednou tu místo ní byla dementní osoba, která trápila své okolí záchvaty agrese. Jednoho dne se Martina přistihla, že říká: „Mami, teď už můžeš jít. Prosím, jdi už.“ Martinin příběh není ojedinělý...

 

Bowden, Oliver - Assassin's creed – Podsvětí - Píše se rok 1862 a v Londýně, kde je Průmyslová revoluce v plném proudu, se staví první podzemní dráha. Když je na stavbě objevena mrtvola, znamená to začátek nejnovější smrtící kapitoly ve staletí dlouhé bitvě mezi asasíny a templáři. Temnými tajemstvími obestřený asasín pracuje hluboko v utajení, aby ukončil nadvládu templářů nad hlavním městem. Bratrstvo ho brzy pozná jako Henryho Greena, učitele Jacoba a Evie Fryeových. Prozatím je však znám pouze jako Duch…

 

De la Cruz, Melissa - Au pair - léto začíná - Seznamte se s Marou Watersovou, Elizou Thompsonovou a Jacqui Velascovou, novými au pair v jedné z nejbohatších rodin v New Yorku, které prožijí nezapomenutelné léto v jednom z nejexkluzivnějších míst: v Hamptonu. Pro hodné děvče Maru je tato práce únikem ze zoufale monotónního léta v Massachusetts. Eliza, která v minulosti získala titul Ideální dívka New Yorku, ví, že se jí tak naskýtá rychlá cesta zpátky do módního světa, který nikdy nechtěla opustit. A pro brazilskou „sexbombu“ Jacqui představuje jízdenku za přítelem do Ameriky, který jí slíbil, že napíše e-mail, hned jak se dostane domů, ale ne-udělal to. Koneckonců, co vlastně obnáší práce au pair? Přes den naplácat na dětičky krém na opalování a po večerech chodit na dýchánky na nejžhavější půdě, ne?

 

Zezulová, Dagmar - Domov je místo, odkud tě nevyhodí -- ani když vyrosteš - Autorka, lékařka a pěstounka, na internetových diskusích známá pod jménem MACEŠKA, připravila ke druhému vydání pokračování příběhů o životě svých přijatých i biologických dětí. S velkou pokorou a laskavostí se rozhodla spolu s dětmi zveřejnit jejich osudy od dětství až do dospělosti. Autorka v novele popisuje, jak se spolu s manželem a svými dětmi rozhodli přijmout dítě z dětského domova a jak děti do rodiny postupně přicházely.

 

Michaels, Fern - Důvěrné tajnosti - Trinity zplodili její privilegovaní rodiče jen proto, aby si zajistili vhodného dárce kostní dřeně pro prvorozenou těžce nemocnou dceru. Druhé děvčátko pak odstrčí k pěstounům. I přes kruté dětství vyroste z Trinity sebevědomá a okouzlující žena. Jednoho dne ji vypátrá sympatický právník Jake s vážným varováním: krkavčí matka totiž chystá další úder... 

 

Sheldon, Sidney - Hvězdy svítí z výšky - Lara je krásná, mladá a bohatá. Podařilo se jí udržet se na předním místě v oboru, kterému vládnou muži, a každodenně odolává náporu konkurence a závisti. Je zvyklá vyhrávat, ale dokáže čelit tajemství, které hrozí zničit to nejcennější, co má?

 

Yrsa Sigurðardóttir - Led v žilách - Legendy o přízracích ožívají, mrazivými pustinami Grónska se plíží smrt… Čtvrtý případ reykjavícké advokátky Tóry Gudmundsdóttir, již vyšlo Poslední rituál, Mrazivé světlo, Žhavý hrob. Advokátku Tóru Gudmundsdóttir povolají z města do ledových pustin. Pracovníci islandské společnosti, která na drsném pobřeží Grónska připravovala otevření dolu, náhle přerušili veškeré kontakty a vypadá to, jako by beze stopy zmizeli. Tóra se svým přítelem Matthiasem, svéráznou asistentkou Belou a dalšími spolupracovníky se snaží rozluštit spletité vztahy, které v táboře panovaly, a přijít tak na kloub neblahým událostem. 

 

Bruckner, Pascal - Láska k bližnímu - Sébastien je vzorem spořádaného muže: pochází z dobré rodiny, má vynikající vzdělání a před sebou ve třiceti letech skvělou diplomatickou kariéru, doma krásnou a ctižádostivou ženu, tři skvělé děti, přátele, netíží ho existenční starosti. Jednoho dne však potká v kavárně starší ženu hledající dobrodružství a toto setkání zcela změní běh jeho života. Sébastien se rozhodne vystoupit z rutiny, překročit hranice ustálených pravidel a udělat něco naprosto neslýchaného - nabídne své tělo neuspokojeným, frustrovaným ženám, poskytne jim lásku a vnáší do jejich života štěstí. Své zákaznice si nevybírá, oblažuje se stejným zanícením ženy mladé i staré, hezké i ošklivé, protože je to pro něj nejvyšší projev lásky k bližnímu...

 

Jakoubková, Alena - Manžel v domě není pro mě - Učit na gymnáziu je pro Antonii splněný sen… Jenže mezi jejími studenty je i Robert, který se do krásné mladé učitelky zamiluje a začne jí ze života dělat peklo. Je jen otázkou času, kdy si neobvyklého vztahu někdo všimne a na malém městu vypukne skandál… Podaří se ho Antonii ustát a udržet si vysněnou práci? Robert odjíždí po maturitu studovat do Ameriky. Tam si přivydělává roličkami v televizních seriálech, seznámí se s krásnou modelkou, ožení se s ní, narodí se jim syn. Jenže po letech se vrací domů jako vdovec…

 

Summers, Judith - Můj život s Georgem: jak se žije se psím králem - Seznamte se: George, Kavalír King Charles španěl s kouzelnou povahou, vzhledem filmové hvězdy a vášnivou zálibou žvýkat papír. V létě 1998 v rozmezí dvou týdnů ztratila autorka manžela i otce a jí i jejímu osmiletému synkovi Joshuovi připadal svět náhle bezútěšný a pustý. A právě tehdy do jejich života přiskotačil George. Roztomilý přítulný pejsek s heboučkou srstí a legračním výrazem vzal neprodleně věci do svých tlapek a Judith brzy poznala, že získat ztracené postavení vedoucího smečky je někdy opravdu obtížné, ne-li zhola nemožné.
George má totiž jako pravý aristokrat své zásady, kterých se nemíní vzdát

 

Cooper, Ronni - Nástrahy velkoměsta: pokud to můžete dělat zde, můžete to dělat kdekoliv - Raine zavinila smrt muže, jehož tajně milovala. Mai-Lin byla prodána do nevěstince a Stevii se rozplynul sen o kariéře zpěvačky, poté co ji někdo zneužil a natočil na video. To jsou tři ženy s odlišnou minulostí a tajemstvím. Osud je spojil proti mocnému Tangovi, který jejich životy negativně ovlivnil. Všechny vědí, co musí udělat, aby byly opět šťastné…

 

Baggott, Julianna – Oheň - Po otcově smrti se Partridge ujímá vlády v Dómu, jednom z posledních útočišť v jinak zničené pustině, jíž se Země stala. Původně si mladý muž předsevzal, že Čistým odhalí všechny otcovy lži, svrhne nelítostný řád Dómu a sjednotí jeho obyvatele se znetvořenými nešťastníky žijícími za jeho silnými zdmi. Jenomže s ohromnou mocí, kterou má nyní v rukou, je vše mnohem složitější a potenciálně nebezpečnější, než si kdy vůbec dokázal představit. 

 

Mayle, Peter - Podfuk v Marseille - Marseille … je to zvláštní místo, založené před více jak šestadvaceti stoletími, dříve než Paříž začali nazývat Paříž. A ve srovnání s ní je rozlohou Marseille dvojnásobná a po celém pobřeží zastavěná. Snad s výjimkou jedné kouzelné zátoky jménem Anse des Pecheurs. A proč se tam nestavělo? Celé generace místních politiků, lobistů, stavitelů a investorů se hádaly, bily se a vedly spory. Byly tu úplatky a protiúplatky a snad i jedna vražda. Nepřipomíná vám to něco? Teď ale konečně došlo k rozhodnutí stavět a vyhlásit výběrové řízení, do něhož se jako pozorovatelé s nadhledem a humorem oblíbeného spisovatele můžeme společně podívat …

 

Preston, Douglas J. – Poklad - Rozluštění největší záhady, která na Zemi zůstala, se neobejde bez špičkové technologie, a je za ně třeba zaplatit vysokou cenu, i tu nejvyšší… Hledači pokladů se po staletí pokoušeli rozluštit záhadu, zvanou "Vodní štola" labyrint šachet a kanálů, ležící jako medová plástev v hloubi malého ostrova na pobřeží Maine. Vodní štola, která má pověst místa, kde je ukryt obrovský poklad.

 

Clayton, Alice - Poslední výkřik - Caroline patří mezi špičkové interiérové designéry v San Francisku, ale i přes své pracovní vytížení si dokáže najít čas na chvíle odpočinku v teple domova. Světoběžník Simon na oplátku výrazně zkrouhl svoje zahraniční cesty, aby se mohl se svou Roštěnkou v klidu oddávat pečení dobrot, všemožnému bušení i jinému řádění…

 

Teremová, Lenka - Prstýnek z levandule - Knížka je o čtyřicetileté psycholožce Jitce. Již v mládí měla sen pracovat v psychoterapeutické komunitě v Lobči po boku doktora Josefa Nesvadby. Její záměry jí však tehdy díky jejímu těhotenství nevyšly. S doktorem Nesvadbou se setkává až téměř po dvaceti letech a to krátce před jeho smrtí. Toto setkání je pro ni impulsem koupit dům na vesnici a založit terapeutickou poradnu pro lidi s menšinovou sexuální orientací. Zde potkává i svoji životní lásku, kterou si však musí tvrdě vybojovat. Knížka nastiňuje komplikované vztahy nejen jejích klientů, ale zároveň i ten její, kdy si uvědomuje, jak je těžké se zbavit stigmat z minulosti.

 

Francková, Zuzana - Příliš mnoho lásky - Dívčí román, jehož hlavní hrdinka Eva se potýká se svou rodinou, školou a láskou. V malém bytě kromě Evy a její matky žije také sestra s manželem a dvouletým Jarouškem. Vztahy jsou v tak malém prostoru opravdu napjaté. Eva maturuje na samé jedničky a ač je premiantkou, nedostane se na vysokou školu. Rozhodne se tedy odjet do Vídně starat se o děti. Doma zanechává svého kluka a ve Vídni jí čeká překvapení. Jak to Eva všechno vyřeší?

 

Ahern, Cecelia - S láskou Rosie - Nejlepší přátelé Rosie a Alex se musí vinou osudu rozloučit na neurčito, aniž by si dokázali navzájem přiznat pravdu o svých citech. Jejich přátelství pokračuje dlouhé roky pouze prostřednictvím e-mailů, dopisů a dlouhých telefonních hovorů, které si vyměňují přes oceán. Žijí své vlastní životy a hledají štěstí a „poklad na konci duhy“. Přijdou na to, že ho mají na dosah ruky už dávno a dostane jejich láska druhou šanci? 

 

Quick, Amanda - Tajemná žena - Pod jednoduchými šedými šaty slečny Beatrice Lockwoodové je vždy připravená pistole. Beatrice je totiž placená společnice s tajným úkolem – a tajemnou minulostí – a musí být neustále připravená bojovat o vlastní život.
Přesto se nechá vyvést z rovnováhy podivně vypadajícím mužem, který jí pomůže odhalit zločin na plese – a pak náhle zmizí a zanechá pouze svoji navštívenku. Jmenuje se Joshua Gage a tvrdí, že zná Beatriciny zaměstnavatelky. Je to záhadný muž s hypnoticky klidným hlasem a ebenovo ocelovou hůlkou...

 

Harris, Lee - Vražda na Den smíření - Poté co Christine vyřešila svůj první případ vraždy, začala učit na univerzitě a ve volném čase se stará o skupinku starších lidí žijících ve zchátralém domě na Manhattanu. Jednou když jde za Nathanem Herskovitzem, aby ho na Jom Kippur – Den smíření – doprovodila do synagogy, jej nalezne brutálně zavražděného. Ačkoli policie najde a zatkne podezřelého téměř okamžitě, Christine se to nezdá a nemíní se s tím jen tak smířit, a se pouští do pátrání na vlastní pěst... Záhy zjistí, že minulost starého pána skrývala dávná tajemství, o nichž nevěděli ani jeho nejbližší...

 

Girod de l' Ain, Alix - Z druhé strany postele - Ariane a Hugo chtějí uniknout z rutiny svého desetiletého manželství, neboť si začínají připadat jako křečci v kolotoči. Odhodlají se proto k zásadní změně – vymění si strany postele a také své životy. A spolu s tím rovněž zaměstnání, auta a šekové knížky. Ona je náhle šéfovou společnosti půjčující stavební zařízení, on prodává šperky... Přizpůsobí se muž zvyklý řídit tým podřízených této situaci? Dokáže si blondýnka vážící padesát kilo vynutit respekt chladných obchodníků? A co na tuto výměnu řeknou jejich děti? A je život na druhé straně postele opravdu lepší?