Novinky a výměnný fond pro dospělé prosinec 2016

02.12.2016 11:25

 

Hanišová, Viktorie – Anežka – Románový debut poodhaluje tragické důsledky jednoho špatného výběru. Sebevědomá, vzdělaná a světem protřelá Julie nemůže mít děti, bez partnera nemá nárok na zařazení do adopčního programu a pověstné biologické hodiny tikají. Vysněná Anežka, blonďatá panenka s cůpky, se pozvolna mění v nesplněný sen, ale zoufalá Julie chce mít dítě za každou cenu. Obchází úřady i zákon a bere si do péče Agnes, nechtěné romské dítě. Julie ovšem chtěla jen miminko, Anežku, ne klubko vlastních předsudků, ne ztělesněný neuralgický bod české společnosti, to si nevybrala. 

 

Tůmová, Anna - Miluju tě jak svý boty - Humorná knížka o lásce, přátelství a hlavně o naději pro ženy bez rozdílu věku. Prý se vám v životě věci nepřihodí dvakrát stejně! Tak to je tedy pěkná hloupost. Juliana je toho důkazem. Dvakrát se zamilovala do stejného muže, jemuž říká Podvodník, hlavně proto, že je to podvodník, a ten jí dvakrát zlomil srdce. Ovšem když máte kolem sebe dobré kamarádky, s nimiž to táhnete v dobrém i zlém už od dětství, dá se i nadvakrát zlomené srdce přežít.

 

Jones, Victoria - Dům u ústí řeky - Tajuplná mohyla, opuštěná ruina a skryté rodinné tajemství. Iris dlouho čekala, že se bude moci osvědčit jako archeoložka, až konečně dostala příležitost. Má dohlížet na odkrývání anglosaské mohyly. Drsná krajina Suffolku ji fascinuje stejně jako ruina panského domu u ústí řeky. Proč jeho obyvatelé Hengist Hall opustili?

 

Legardinier, Gilles - Srdeční záležitost - Středoškolská léta nás formují pro celý život: v dobrém, ve zlém, ve všem. Pokud bychom chtěli najít ukázkový příklad šťastné holky, našli bychom ho v Camille. Studuje poslední ročník gymnázia na malém městě, je obklopena partou nerozlučných kamarádů, se kterými se zná už od školky, a jako všichni lidé jejího věku si klade spoustu otázek o životě, lásce a přátelství. S blížící se maturitou se dny začínají plnit starostmi s učením, profesory a rodiči. Camille ale brzy přijde na to, že skutečné problémy vypadají docela jinak: nedlouho před maturitou zjistí, že její nejlepší kamarádka Lea trpí nevyléčitelnou nemocí. Je to šok. Co teď? Přijmout krutou pravdu, anebo se držet naděje na zázrak? I přes tíhu situace a vlastní strach se Camille a ostatní spolužáci snaží být Lee oporou, tráví s ní čas a především dělají všechno pro to, aby byla Lea šťastná a spokojená. 

 

Collins, Jackie - Krev není voda - Impérium po otci dovedla Lucky k hvězdným výšinám. Jenže celému rodu Santangelových přísahal krvavou pomstu za smrt svého syna král Emir. První rána postihne Lucky, když v parku zabijí jejího otce, následuje zatčení syna obviněného z vraždy a nakonec se v nebezpečí ocitne i dcera Max. Lucky odmítá sledovat zkázu své rodiny s rukama složenýma v klíně... 

 

Link, Charlotte - Hra stínů - Pozvánka na novoroční oslavu 1990 je po letech svede dohromady: Davida Bellina, šéfa amerického průmyslového impéria, čtyři jeho přátele z mládí a atraktivní milenku Lauru. Ale nikdo z nich nemá náladu slavit. Přijeli, aby zúčtovali s Davidem, jehož ctižádost a bezohledné sobectví navždy zmařily jejich plány. Jenže než dojde k velké debatě, je David nalezen ve své pracovně zastřelený. 

 

Northrop, Michael - V pasti - V den, kdy začala sněhová bouře, nikdo netušil, že bude trvat celý týden. Běsnící vítr, nekonečné závěje sněhu a vše spalující mráz. Pro ty, které bouře zasáhla, tak už není hlavní starostí, jak zůstat v teple, ale jak přežít.

 

Rozkovec, Patrik - Vysoká hra - Parta mladých lidí se náhodně dostane do střetu s mafií. Čelí svým soupeřům společně a to jim dodává sílu a odvahu. Po zjištění, že ani s pomocí policie nemohou počítat, si opatří zbraně. Jenže gangsteři jsou vždy o krok před nimi…

 

Vybíralová, Sára – Spoušť - Dvanáct zdánlivě nesouvisejících příběhů obyvatel současných velkoměst a jejich předměstí.

 

Di Fulvio, Luca - Dítě, které v noci našlo slunce - Raühnval, bohaté knížectví ve východních Alpách. Mladý Marcus tam vede privilegovaný život jako syn zdejšího lenního pána. Až do dne, kdy dojde ke strašlivému krveprolití, při kterém je vyvražděna celá jeho rodina i všichni ostatní obyvatelé hradu. Marcus přežije díky pomoci Eloisy, dcery porodní báby, a prostí vesničané ho přijmou mezi sebe. Vláda krutého nového knížete však způsobí, že v Marcusově nitru brzy začne zrát odvážný plán – chce bojovat za svobodný a spravedlivý život nejen pro sebe, ale i pro všechny ostatní nevolníky v knížectví.

 

Womack, Gwendolyn - Malíř vzpomínek - Dva milenci, jejichž láska přetrvává století. A záhadná látka, která otevírá dávný svět. Co kdyby existovala látka, díky níž byste si vybavili své minulé životy? Co kdyby vás někdejší životy mohly zavést ke skutečné lásce? A co kdybyste zjistili, že vás už celé tisíce let ohrožuje všeho schopný nepřítel?

 

Axat, Federico - Poslední hra - Někdy můžeme věřit už jen sami sobě – a někdy ani to ne! Odvážný psychothriller z Latinské Ameriky Ted McKay si právě zvedá k hlavě revolver, když v tom se rozezní zvonek u jeho dveří. Ted je úspěšný podnikatel, má krásnou ženu a dvě báječné dcery; koho by napadlo, že je rozhodnutý skoncovat se životem? Jenže zatímco nevítaný host dál zběsile zvoní, objeví Ted na svém stole vzkaz; ačkoli poznává vlastní rukopis, nepamatuje si, že by ta slova sám napsal: OTEVŘI DVEŘE, JE TO TVÉ POSLEDNÍ VÝCHODISKO. Na prahu stojí cizí muž jménem Lynch, který kupodivu přesně ví, k čemu se Ted chystá, a předloží mu podivný návrh.

 

Nahai, Gina B. - Andělé nad Teheránem - Jedné hvězdné íránské noci spatří pětiletá Lili svou matku Anděla Roxanu, jak vychází na balkon, narostou jí křídla, vzlétne a mizí na noční obloze, nedotčená zákony přitažlivosti. Anděl Roxana zmizí bez rozloučení, beze slůvka vysvětlení, a nezanechá jedinou stopu po své existenci. Jádrem fascinujícího výpravného románu je Liliino pátrání po matce. Příběh sleduje Roxanu od narození jako dítě přinášející smůlu v drsném židovském ghettu v Teheránu, přes život v bohatém světě íránské aristokracie, živoření v tureckých nevěstincích až po nový život v Los Angeles.

 

Lindgren, Minna - Babičky: den zkázy - Rekonstrukce Podzimního háje skončila a její devadesátileté obyvatelky se mohou vrátit zpět. Ale už je nečeká to, na co byly zvyklé. Místo, kde se cítily jako doma, se změnilo ve státem financovaný projekt péče o seniory, řízený prostřednictvím moderních technologií. Přítomnost zdravotních sester už není třeba, lékařský dohled se provádí on-line a ze všech koutů je cítit všudypřítomná snaha o modernizaci. Babičky se proti tomu rozhodnout bojovat! 

 

Yaksha, Katy - Deset přání - Inspirativní román mladé autorky, jejímž ži­vot­­ním krédem je přesvědčení, že cokoli člo­věk v životě ze srdce chce, toho také může do­­sáhnout, okouzlí svým nakažlivým opti­mis­mem a energií každého, kdo má chuť a odva­hu vzít osud do svých rukou a proměnit své nejsmělejší sny a přání ve skutečnost. Stačí poslou­chat své srdce a nebát se riskovat. 

 

Hájíček, Jiří - Dešťová hůl - Předešlé literární sondy obrácené do minulosti české vesnice následuje nyní román ze současnosti. Opět silný příběh, v němž kromě lidí tentokrát hrají důležitou roli pozemky — zděděná pole a spory kolem jejich vlastnictví. Venkovská krajina jihočeských blat je vůbec v textu silně přítomna a kromě jedinečné atmosféry dodává příběhu i historický kontext a také nepřímo vstupuje do osudů hlavních postav.

 

Černá, Jaroslava - Václav IV. – Sám sobě nepřítelem - Pro milovaného syna Václava IV. najde nevěstu jeho otec – císař Karel IV. Volba padne na Johanku Bavorskou, ta vyhovuje jeho politickým ambicím. Mladá nevěsta se s prostředím pražského dvora, dobře sžívá, ale po Karlově smrti se mladý pár ocitá v nelehké situaci: ona se snaží být dobrou královnou a manželkou, ovšem Václav je nevyzpytatelný a zdá se, že posadit se na trůn po velkém císaři je nad jeho síly. 

 

Gilbert, Elizabeth - Jíst, meditovat, milovat - Úspěšná, dobře zajištěná novinářka po rozvodu s manželem a dalším nevydařeném vztahu prochází krizí, má pocit, že zklamala okolí i sebe. Rozhodne se odpoutat od všeho, čím dosud žila, opouští zaměstnání a vydává se sama na roční cestu kolem světa v naději, že pochopí, kam vlastně chce svůj další život nasměrovat.

 

Bauer, Jan - Krajinou domova s holí poutnickou - Spisovatel Jan Bauer se vydal napříč Českou republikou, aby se zastavoval na různých místech a vypravoval nám o nich pověsti, legendy a příběhy z dávné i méně dávné minulosti. První díl jeho putování začíná v nejzápadnější výspě Čech, na Chebsku, a zavede nás mj. na Plzeňsko, na Šumavu a také k jihočeských hradům, zámkům a rybníkům. 

 

Reece, Gordon - Myši : každému jednou dojde trpělivost - Šestnáctiletá Shelley a její matka jsou jako šedé myšky – nervózní, plaché a přeochotné. Je snadné je využít a zneužít, což si dobře uvědomoval otec Shelley i její spolužačky ze střední. Právě před nimi uprchnou matka s dcerou do nového domova na venkovské samotě, kde obě nečekaně rozkvetou a svět se zdá konečně snesitelným místem. Nově nabytý klid však záhy naruší lupič, který se jedné noci vloupe do domu. Shelley se probudí, slyší, jak vržou schody, a v následujících mrazivých minutách se její život obrátí vzhůru nohama. Moc dobře totiž ví, že když už se kočka dostane do myší díry, neodejde bez kořisti. 

 

Francis, Felix - Odmítnutí poslušnosti - Sid Halley, se vrací na scénu v novém strhujícím příběhu Felixe Francise. Před šesti lety opustil Sid Halley svou vyšetřovatelskou dráhu, během níž mnohokrát zažil pronásledování, ponižování, bití, byl postřelen, a dokonce přišel o ruku. Kvůli manželce a malé dcerce se vzdal nebezpečného a nejistého života s představou, že ho do této hry již nic nenaláká. Jenomže to se mýlil. Sir Richard Stewart, předseda dostihového vedení, požádá Sida, aby prošetřilo sérii podivných výsledků v řadě dostihů. Sid nejprve rozhodně odmítne, ale následující den je za podezřelých okolností sir Richard nalezen mrtvý. 

 

Kubelka, Susanna - Ofélie se učí plavat - Krásná Kanaďanka Ofélie během svého pracovního pobytu v Paříži, kouzelném městě na Seině, prožívá neuvěřitelná dobrodružství. Na přání své příbuzné Nelly zde totiž sbírá materiál pro její novou knihu. Má za úkol studovat milostný život Francouzek, neboť Nelly se zdá, že stárnou pomaleji než ženy jiných národností, a je přesvědčená, že to nějak souvisí s francouzskými muži. Ofélie se tedy vrhá do jedné aféry za druhou, aby na vlastní kůži okusila šarm smyslných Francouzů. 

 

Iturbe, Antonio G. - Osvětimská knihovnice - Osvětim-Březinka - zdálo by se, že dnes už k tomuto divadlu hrůzy můžeme dodat jen velmi málo. A přece. Je tu pravdivý, byť téměř neznámý příběh několika útlých a zaprášených knížek, které se na ono pochmurné místo dostaly bůhvíjak a jejichž stránky drží pohromadě jen zázrakem a silou vůle a odvahy čtrnáctileté Dity Adlerové, osvětimské knihovnice, strážkyně podivuhodného táborového tajemství. Příběhem literární Dity, jehož předlohou jsou vzpomínky skutečné, dnes osmdesátileté Dity Krausové, se vracíme k polozapomenuté historii rodinného tábora, který existoval v Březince od září 1943 do července 1944 a jehož tragický konec, ač dodnes zahalen řadou neobjasněných okolností, představuje největší hromadnou vraždu československých občanů za druhé světové války. 

 

Expert, Jacques - Vrahova žena - Byla nenápadná a nepříliš hezká. Bylo jí dvaadvacet let, když se provdala za okouzlujícího Simona. Prožila s ním šestnáct let a měla s ním dvě děti. Pak zjistila, že žila s násilníkem a vrahem. Je skutečně možné, aby si za celých těch šestnáct let ničeho nevšimla? Dokázal Simon opravdu všechno tak dokonale utajit? Anebo to bylo úplně jinak…? 

 

Nosková, Věra - Víme svý - Co by se asi tak muselo stát, abych v takové krajině nebyla šťastná? Ptá se Pavla, když se po fiasku v Praze vrací do Jižních Čech. Hrdinka románů Bereme, co je a Obsazeno se konečně dostane k zajímavé práci, ovšem z rukou těch, kterými vždy pohrdala. 

 

Niedl, František - Čekání na nekonečno - Život architekta Tomáše Merce je plný emocí, a zároveň plný chladu – v rodině, v zaměstnání, má spíše známé než přátele. S lehkostí jemu vlastní navazuje nové milostné vztahy, a se stejnou lehkostí je ukončuje. Je milován i nenáviděn, sám však nedokáže jedno ani druhé. Žije životem bez hlubšího smyslu. Jako blesk z čistého nebe přijde krutá diagnóza o velmi vážném onemocnění, které v mnoha případech končívá smrtí. Vše je náhle jiné a tato skutečnost mu nastavuje zrcadlo. Znovu se dívá na lidi ve svém okolí a snaží se je vidět pohledem, o který se předtím nikdy nepokusil.