Novinky a výměnný fond pro dospělé - listopad 2016

14.11.2016 13:29

Fielding, Helen – Bujná fantazie Olivie Joulesové – Jmenuje se Joulesová. Olivia Joulesová. A ne, není tajnou agentkou s povolením zabíjet, ačkoli by se jí ráda stala. Je anglickou novinářkou, která kvůli příliš "bujné fantazii" přišla o pozici zahraniční zpravodajky a musí proti své vůli psát o životním stylu, a z toho Pullitzerova cena nekouká. Olivia se však nevzdává a při své honbě za opravdovým příběhem narazí v Miami na přitažlivého (a podezřelého) francouzského filmového producenta Ferama s velmi nepřesvědčivým francouzským přízvukem. A když teroristé vyhodí do vzduchu luxusní výletní loď, Pierre Feramo, který s Olivií nezastřeně flirtuje, je rázem ještě podezřelejší.

 

Větvička, Václav - Herbář pod polštář - Deset let spřádá a střádá Václav Větvička malé, spíš literární než botanické, portréty rostlin. A pak je zakládá jako herbářové položky. Bez sušení, bez lisování, jak by se slušelo. Místo toho je týden co týden nosí do rádia, do Českého rozhlasu 2 - Praha. A týden co týden, současně s kuropěním, je představuje v tichu rozhlasového studia.

 

Jón Kalman Stefánsson - Letní světlo, a pak přijde noc - V románu Letní světlo, a pak přijde noc nahlédneme do života lidí v malé islandské vesnici v 90. letech minulého století, za nastupující finanční expanze Islandu, následované totálním krachem. Čas plyne, my žijeme, umíráme. Ale co je život? A jak veliká je vzdálenost mezi životem a smrtí, či je mezi nimi vůbec nějaká vzdálenost a jak se potom nazývá? Měříme ji v kilometrech, nebo v myšlenkách a dostane se někdo do meziprostoru? Dopředu — a potom zpět?

 

Beigbeder, Frédéric - Láska trvá tři roky - Zajímavý psychologický román francouzského autora je až neuvěřitelně upřímnou reflexí mladého manželského života líčenou ze strany muže.Kniha je formálně zajímavě pojata - citlivé téma podává až cynicky stroze popisnou formou, bolestný příběh rozpadu jednoho krátkého manželství spěje k neodvratnému konci za jakoby nezaujatého pozorování jednoho z jeho aktérů.

 

Day, Sylvia - Obnažená - Je možné, aby dva emocionálně labilní a minulostí poznačení lidé, jimiž jsou milionář Gideon Cross a mladičká Eva Tramellová, navázali vztah – a udrželi si ho? Hluboké citové pouto mezi nimi sice vznikne, je však natolik zvláštní, že v jistých momentech se jejich vztah dá přirovnat k boji kdo s koho. Často je před rozchodem zachrání jen tělesná touha, protože jeden druhého až démonicky přitahují. 

 

Yrsa Sigurðardóttir - Pamatuji si vás všechny - Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno. Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne...?

 

Delinsky, Barbara - Proč má dcera? - V této nové strhující novele Barbary Delinsky - prvotřídní spisovatelky, která vytváří své charaktery takovým způsobem, jako by to byli vám blízcí lidé ze sousedství - tři nedospělé dívky spolu uzavřely dohodu, že otěhotní. Mateřská láska jejich matek je podrobena té nejtěžší zkoušce. Susan Tateová je ohromená, když jí její sedmnáctiletá dcera Lily oznámí, že je těhotná. Jako svobodná matka se snažila svou dceru, co nejlépe vychovat. Na její těhotenství pohlíží jako na hroznou tragédii. Další dvě dívky ze střední školy, nejbližší přítelkyně Lily, jsou také těhotné - ve městě se začíná mluvit o dohodě. Nejostřejší kritika se zaměří na Susan. Jako ředitelka střední školy byla vždy pokládána za tvrdě pracující vzorovou osobnost, která uznává základní hodnoty. 

Rollins, James - Písečná bouře -  První kniha série Sigma Force. Sbírkami londýnského muzea otřese nevysvětlitelný výbuch – ničivá exploze, která zalarmuje tajné organizace na celém světě a odstartuje závod o to, kdo první odhalí, jak se to stalo, proč k tomu došlo a co to všechno znamená.

 

Váňová, Magda - Přítulný Zajíček - Ve své nové knize píše Magda Váňová o lidech náhle se ocitnuvších nad propastí, do které je strhává zločin. Ne vždy mají události překotný průběh, ale o to horší mohou být následky, když se semínko zla jenom zachytí a teprve v běhu života se rozhodne, zda zanikne, nebo z něj vybují monstrum. Obojí se v knize Magdy Váňové stane, obojí je možné. Složité, napínavé vyprávění odkrývá špatnosti, které protagonisté příběhů překonávají, nebo jim podléhají a rozvrátí tím i své okolí. 

 

Nance, John J. - Riskantní přistání - Po zjištěný ,že jeden cestující v letadle je infikovaný smrtelným virem chce kapitán letadla J.Holland za každou cenu přistát a to jakémkoliv letišti. Všechny země mu odmítnou dát povolení na přistání a současně se někdo s přístupem k počítačům CIA pokouší letadlo sestřelit.

 

Cornwell, Bernard - Sharpův tygr - Knihou Sharpův tygr zahajuje Bernard Cornwell mnohadílný seriál příhod vojáka britské armády Richarda Sharpa, prostřednictvím jehož dobrodružných osudů provází autor čtenáře historií pohnutých let v období 1799 až 1820. Je to doba vojenských tažení, dlouhých obléhání a slavných bitev; doba napoleonských válek, ale také bojů britských koloniálních vojsk o ovládnutí Indie.

 

Meek, James - Sibiřské drama - Syrový milostný příběh z období ruské revoluce
Imaginativní román odehrávající se na sklonku 20. let minulého století na Sibiři.
Zima roku 1919, Rusko je zmítáno občanskou válkou. V malém sibiřském městečku, kde historické události doléhají s výrazným odstupem, žije ve zvláštní symbióze skupina českých legionářů, členové sekty chlystů, kastrátů, kteří považují chtíč za původ veškerého zla a mladá vdova se svým synem. Do tohoto prostředí přichází charismatický utečenec Samarin, jehož přítomnost osudovým způsobem zasáhne do života všech zúčastněných.

 

Michorová, Eva - Všechno v pořádku, slečno Karpíšková? - Třiatřicetiletá Karolína pracuje jako redaktorka časopisu Náš spotřebitel a do Prahy dojíždí z rozpadlého baráčku ve vesnici Lusky, místa, kde se zastavil čas a kde marně vysvětluje starousedlicím, že opravdu není moderátorkou erotického televizního pořadu, i když se jí náhodou nápadně podobá.

 

Schooler, Lynn - Za modrým medvědem na Aljašku - Poutavý příběh amerického cestovatele o hledání vzácného ledovcového medvěda v drsné aljašské přírodě nabízí to nejlepší z cestopisné a dobrodružné literatury. Autor dal do své knihy všechnu svou lásku k neporušené přírodě a všechnu svou životní moudrost získanou mnohaletým pobýváním v odlehlých koutech Aljašky. Modrý medvěd je vzácný, dosud neprobádaný druh, který spatřilo zatím jen několik lidí. 

 

Holliday, Lucy - Noc s Audrey Hepburnovou - Vtipná odlehčená romance ze současnosti. Herečka Libby Lomaxová nemá v profesním ani osobním životě zrovna moc štěstí, a tak se uchyluje do světa starých filmů, kde se svět zdá být dokonalý. I ten nejhorší den, kdy se ztrapnila před celým štábem i hlavní hvězdou, krasavcem Dillonem O’Harou, se dá přežít na jejím starém gauči, když si už po tisící pustí Snídani u Tiffanyho. Jedné noci se ale stane cosi magického a vedle Libby náhle sedí skutečná Audrey Hepburnová (včetně slavných slunečních brýlí a cigaretové špičky) a je ochotná se podělit o pár životních rad.

 

Kepler, Lars - Playground - Přístavní město plné násilí je nebezpečné místo. A ze všeho nejnebezpečnější je dětské hřiště. Jasmin má hodnost poručíka švédské armády. Během mise NATO v severním Kosovu se její jednotka ocitne v boji. Jasmin ztratí dva ze svých mužů a sama je těžce zraněna. Na minutu a čtyřicet vteřin se jí zastaví srdce, načež je znovu přivedena k životu. Po probuzení mluví o své zkušenosti z klinické smrti: byla převezena do tajemného přístavního města, které představuje přechod mezi životem a smrtí a panuje v něm krutý a nespravedlivý systém.

 

Green, John - Will Grayson, Will Grayson - Will Grayson a Will Grayson jsou dva naprosto rozdílní kluci, kteří spolu (kromě jména) nemají vůbec nic společného. Dokonce se ani neznají. Pak se jednoho dne náhodou setkají... Chicago je dost velké město a dva středoškoláky z jeho opačných konců může dohromady svést leda náhoda. A aby se navíc ti dva jmenovali úplně stejně, totiž Will Grayson, musí ta náhoda být hodně veliká. Jenže opravdový spád věci naberou teprve tehdy, když se do všeho vloží ještě někdo třetí – kamarád jednoho z Willů zvaný Drobek, tornádo v lidské podobě. Drobek je střední útočník školního týmu amerického fotbalu, autor, skladatel, producent, režisér a hlavní hvězda nejlepšího muzikálu všech dob, a především věčně zamilovaný gay. A když ten se do něčeho pustí, můžete si být jistí, že při zdi se držet nebude…

 

Shipman, Viola - Kouzelný náramek - Díky rodinnému šperku si tři ženy jasněji uvědomí, že na rodině velmi záleží. Příběhy ukryté v přívěscích změní jejich pohled na život a ony najdou novou chuť ho žít. Lolly dostávala od své matky ke každým narozeninám jedno kouzlo spolu s připomínkou, jak důležité jsou rodinné vzpomínky. Teď je Lolly sedmdesát let, zhoršuje se jí paměť, a tak si uvědomí, že jí nezbývá moc času na to, aby obnovila vztah se svou dcerou a s vnučkou, protože obě byly stále příliš zaměstnané, než aby si našly chvilku na ni a na její rodinné historky. Když ale Lollyině dceři Arden kdosi nečekaně zavolá a vyjádří obavu o její matku, vypraví se Arden za ní a vezme s sebou i svou dceru (a Lollyinu vnučku) Lauren. Lolly jim pak vypráví příběhy spojené s jednotlivými přívěsky na náramku – a všechny tři si znovu najdou cestu k sobě navzájem a také radost, naději a lásku.

 

Kadlecová, Věra - Panenka - Co všechno napadne stárnoucí, vyřízenou ženu ve chvíli, kdy je přesvědčena, že už dál nemůže, že právě dosáhla hranice toho, co se dá snést? Lituje, že neprožila život jinak, vzpomíná, bilancuje, omlouvá se v duchu všem, kterým ublížila bez možnosti nápravy?... 

 

Mathewson, R. L. - Dohoda s láskou - Zoe už se dávno smířila s tím, že se jí smůla lepí na paty. Takže když přijde o práci a s jejím životem to začne jít z kopce, nečeká ani, že by se to mělo zlomit. Nemá co ztratit, a tak přistoupí na návrh svého nemožného souseda a uzavře s ním dohodu. Nezávaznou a takovou, která prospěje jim oběma a nikomu neublíží. Jako většina Bradfordů má i Trevor slabost pro jídlo, a nejen pro ně... Jenže chce dokonalou ženu a ze svých požadavků nehodlá slevit. 

 

Pearse, Lesley - Nezlomná - Belle Reillyové je teprve dvacet let, přesto toho má už mnoho za sebou - únos, znásilnění, prodej do nevěstince. Ačkoli se musela stát prostitutkou, nenechala se zlomit a nakonec se jí podařilo vrátit zpátky domů. Provdala se a uskutečnila svůj dávný sen - otevřela si dámské kloboučnictví. Jednoho dne však do obchodu vkročí Etienne, muž, který jí před lety zachránil život. Setkání v obou rozvíří city, jež měly zůstat zapomenuty. Belle však čekají další útrapy a zkoušky...