Novinky a výměnný fond pro dospělé - Leden 2017

02.02.2017 14:26

Procházka, Jiří Walker – Šest nevinných – Filmové prostředí na Barrandově, největší zvukový ateliér v Evropě. V něm šest významných mužů jedná o nejdražším snímku v historii české kinematografie. Ovšem pouze do té doby, dokud nenaleznou svou mladou a atraktivní finanční spojku mrtvou.

 

Pekárková, Iva - Pečená zebra  - Odkud se berou všechny ty podivné existence, černé jako noc, které se potloukají po Praze a zjevně dělají něco nekalého? Co české holky vidí na černoších a proč jim některé tolik nadbíhají? A jak vůbec funguje soužití s Afričany v našich poměrech? 

 

Taylor, Patrick - Doktore, ne tak zhurta! - Svérázný doktor Fingal O´Reilly ze severoirského městečka Ballybucklebo je čtenářům laskavě humorné doktorské série dobře znám. Svým pacientům – mezi nimiž se najdou opravdu svérázné figurky – umí pořádně vyčinit, ale pod hrubší slupkou ukrývá zlaté srdce. Jaká byla jeho studentská léta?

 

Gesthuysen, Anne - Georgette píše otci - Když se Lilie dozví, že otec její kamarádky Hanny je těžce nemocný, okamžitě se za nimi vydá na cestu do Dolního Porýní, protože je považuje za svou náhradní rodinu. Ve svém pařížském bytě ale před odjezdem překvapí lupiče, který chce ukrást starý obraz. Vetřelec prchne a Lilie v rámu obrazu najde tajemný dopis. Protože ví, jak moc Hannin otec miluje tajemství, rozhodne se vzít poškozený obraz s sebou do Xantenu.

 

Howard, Linda - Nečekej slitování - Gabriel dostal v  armádě vánoční dovolenou. Doma se ani nestačí rozhlédnout a už ho otec posílá zkontrolovat do hor Lolly Heltonovou. Gabriel není nadšený, vždyť riskuje uvíznutí v závějích ve skalách, kde se pomoci nedovolá. Jenže pak zjistí, že sněhová bouře představuje pro Lolly až druhořadou hrozbu. 

 

Zhřívalová, Petra - O fous líp - Středobodem Jitčina života je její manžel a děti. Když ji manžel opustí, zjišťuje, že si nejspíš nesežene práci, protože nemá žádnou pořádnou praxi. Nezbývá jí než přijmout místo v Paláci jógy, ačkoli tamní zaměstnanci na ni působí podivínsky. Než se Jitka rozkouká, její život se otočí o 180 stupňů. Věci, které považuje téměř za zázrak, se však začnou dít teprve tehdy, když pochopí, že klíčem k jejich uskutečnění je láska k sobě samé.

 

Monyová, Simona - Osud mě má rád - Vtipně napsaný příběh dívky, která svou pílí a za pomoci babiččiných rad dosáhne svého životního snu. Daniela je nespokojená, že má po maturitě nastoupit do zaměstnání na poště v rodné vesnici. Z nečekaného těhotenství je nadšená, nuceně opouští rodiče. Azyl hledá u své babičky, kterou předtím neznala. Nachází nový domov, je šťastná, že má dceru. Díky babičče vystuduje vysokou školu. Najde skvělé zaměstnání, stane se finančně nezávislou. Jediné, co jí schází, je manžel a táta pro její dceru.

 

Hartl, Patrik - Prvok, Šampón, Tečka a Karel - Román vypráví s vtipným nadhledem příběh čtyř kamarádů. Autorem knihy je Patrik Hartl - autor a režisér divácky úspěšných her. Příběh je o čtyřech kamarádech, kteří si dvacet let po maturitě položí otázku, jestli žijí opravdu tak, jak chtěli, když jim bylo osmnáct. A protože si musí přiznat, že by sami ze sebe nejspíš byli zklamaní, pokusí se to změnit.

 

Mayes, Frances - Rok ve světě - Českým čtenářům již důvěrně známá autorka bestsellerů Pod toskánským sluncem a La bella Toscana přináší ve své nové knize bohatou směs zážitků, postřehů a úvah z cest do Španělska, Portugalska, jižní Itálie, Francie, Británie, Turecka, Řecka a severní Afriky.

 

Kratochvílová, Helena - Vítejte v klubu - Evě se stalo to, co mnoha ženám před ní – její manžel si našel milenku. Klidně jí to oznámil a očekával, že bude mít i nadále doma uklizeno, vypráno a navařeno, jen už se nebude muset skrývat s tím, že chodí za jinou ženou. Prostě z nich bude jen trochu větší šťastná rodina. K jeho velkému šoku ale Eva požádala o rozvod. Ocitla se tak sama v prázdném bytě, z něhož si manžel odvezl, co mohl, a dcery s ní přestaly mluvit, protože jí kladly za vinu, že tatínka opustila. Dokáže se po všech těch letech postavit na vlastní nohy a začít znovu žít?

 

Steel, Danielle - Vzácné dary - Veronique Parkerová je oddanou matkou a svůj život zasvětila svým třem dcerám. Je jim o to blíž, že je rozvedená a vychovává je sama. Ale když její bývalý manžel zemře a zanechá svým dcerám neuvěřitelné dědictví, nic už nebude jako dřív. Vzácné dary, mezi nimiž je tajemný obraz i zámek v jižní Francii, vedou k šokujícímu odhalení z minulosti. Veronique a její dcery se vydají na úžasnou cestu přes Řím, Paříž, New York a Benátky a během ní se jejich osud změní víc, než si uměly představit.

 

Kraus, Ivan - Čítanka Ivana Krause - Kniha je autorským výběrem z jeho bohaté literární tvorby - a to povídek, jejichž hlavním tématem jsou rodinné vztahy obohacené o prvky groteskní a absurdní komiky. Součástí knihy jsou také poprvé zveřejněny autorovy kresby doplněné vlastními aforismy.Vydáno u příležitosti festivalu Město čte knihu v Šumperku.

 

Neplač, vstaň a střílej! - Próza české poválečné avantgardy. Editorka Zuzana Říhová.
Obraz české poválečné avantgardy tak, jak je dnes tradován, se utvářel především na základě básnických textů a textů programového rázu. Doposud přehlíženou složkou dobového literárního života zůstala bohatá prozaická produkce let 1919–1924, na které se podíleli členové obou ústředních avantgardních uskupení Devětsilu a Literární skupiny.