Novinky a výměnný fond pro dospělé květen 2016

13.05.2016 14:12

Moyes, Jojo – Dívka, již jsi tu zanechal – Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý.

Galbraith, Robert – Hedvábník – Když se spisovatel Owen Quine ztratí, jeho žena se obrátí nasoukromého detektiva Cormorana Strika. Domnívá se, že se manžel sám uchýlil na pár dní do ústraní – stejně jako to už dříve udělal – a chce, aby ho detektiv našel a přivedl zpátky domů. Jakmile Strike zahájí vyšetřování, je stále jasnější, že za Quinovým zmizením je více, než si jeho žena připouští.

Doležalová, Marie – Kafe @ cigárko – Jak v době blogové vytvořit ze svého blogu fenomén, který se pro zástupy čtenářů stane čtvrteční drogou? Jak přetavit spontánní (rozuměj úplnou náhodou vzniklý) nápad v prestižní Magnesii Literu? A jak dosáhnout toho, že vám lidi za celý rok nenapíšou jediný negativní ohlas? Jednoduše: především nesmíte mít nic z toho v úmyslu. Právě naopak! Vy musíte jen tak mimochodem uskutečňovat sen o vlastním blogu, aniž byste si stavěli jakékoli vyšší cíle.

Cubeca, Karel – Kawa 9 – Emotivní a humorný příběh o tom, jak byl malý Křovák

Kawa 9 prodán za rezavý budík obchodníkům s lidmi a dostal se tak z pralesa až do USA. Tam si ho ve slevě zakoupila bezdětná rodina. Dospěl, stal se agentem CIA a v padesátých letech 20. století ho vyslali do Prahy a Moskvy. Ovlivnil při tom nejen řadu osobností, ale
i dějiny České republiky, Evropy a celého světa.

Murakami, Haruki – Kronika ptáčka na klíček – Tóru Okada žije s manželkou Kumiko na tokijském předměstí. Nedávno dal v docela dobrém zaměstnání výpověď – potřebuje si ujasnit, kudy se chce v životě vlastně ubírat. Jeho život náhle naruší telefonát neznámé ženy... Detektivní příběh na hranicích mezi realitou, sny a vzpomínkami. Román o lásce a osamělosti, plný melancholie, ale i jemného humoru…

Mawer, Simon – Provazochodkyně – Zatímco spojenecké jednotky na jaře roku 1945 utahují smyčku kolem Berlína, vynořuje se z trosek a rozvalin Německa na scénu tohoto románu osamělá postava. Je to Marian Sutrová, se kterou její britští velitelé ztratili kontakt na podzim 1943, kdy v Paříži padla do rukou gestapa. Nyní je jednou z mála přeživších agentů Velitelství zvláštních operací. Statečně čelila zatčení, brutálním výslechům i hrůzám pobytu v koncentračním táboře Ravensbrück, ale jakou cenu za to musela zaplatit? Vrací se do Anglie, kterou sotva poznává, učí se žít v poválečném světě, kterému nerozumí, a hledá nějaký záchytný bod, s jehož pomocí by mohla začít budovat svůj nový život.

Nesbø, Jo – Syn – Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Šušká se o něm, že na sebe bere vinu za zločiny jiných a odpykává si jejich tresty výměnou za pravidelnou dodávku drog. Vrchní komisař Šimon Kéfas, působící na osloském oddělení vražd, je policista ze staré školy. V jeden den dostane najednou nový případ a novou spolupracovnici. Ab Lofthus byl policista, Kéfasův kolega a dlouholetý kamarád a také Sonnyho otec. Kvůli podezření z braní úplatků spáchal před lety sebevraždu a jeho čin obrátil Sonnymu i Kéfasovi život vzhůru nohama. Roky ve věznici jednotvárně plynou do chvíle, než si Sonny nečekaně vyslechne jistou šokující zpověď a vydá se soudit živé i mrtvé.

Galbraith, Robert Volání kukačky – Vzrušující detektivní román J. K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti.

Vondruška, Vlastimil – Zločin na Bezdězu – Dvacátý příběh královského prokurátora a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu se odehrává přímo na Bezdězu a v hlubokých lesích, které ho obklopují. Tajemný zločin pomáhají řešit jako obvykle panoš Ota a velitel Diviš a své si křešení pří- padu řekne i Ludmila z Vartemberka. I když případ zpočátku vypadá jasně, rychle se komplikuje a sám Oldřich z Chlumu je překvapený, jakou zlobu může skrývat lidská duše.

Ludlum, Robert – Amblerova výstraha – Na nepřístupném ostrově u amerického pobřeží stojí utajená psychiatrická klinika. Skryti před zraky veřejnosti se tam léčí bývalí agenti s narušenou duší, kteří se stali bezpečnostní hrozbou pro zemi, jíž kdysi sloužili. Jeden z nich se jmenuje Harrison Ambler. Je držen v úplné izolaci a dostává silné otupující léky. Mezi ním a ostatními pacienty je však zásadní rozdíl: Ambler není blázen.

Bryndová, Jana – Ani ryba ani rak – Humorně laděný příběh dvou žen, které se neznají, a přece jsou si tak podobné. Obě se pravidelně přicházejí radit ke kartářce o svých problémech. Když to nejméně čekají, svede je náhoda dohromady...

Palla, Marian – Bill a Nebyl – Texty, které Marian Palla píše, se vlastně nehodí ani pro děti, ani pro dospělé, což mu přináší četné ctitele, protože dětem se texty pro děti nelíbí a pro dospělé už bylo napsáno tolik knih – a kam to všechno vedlo? Radši to ani neříkejte. Marian tedy píše texty pro sebe, což je obtížné, protože je naivní, náročný čtenář. Výsledek člověka někdy zarazí a jindy okouzlí, takže se pídí po další knize.

Denton, Jamie Ann – Dohazovač – Někdejší specialistka FBI Greer Lomaxová utekla před hrůzným zážitkem z minulosti do ospalého rodného městečka a jako řadová policistka řeší nanejvýš dopravní přestupky. Ale pak se při rutinní exhumaci těla místního občana najdou v rakvi dvě mrtvoly místo jedné. A když se hned nato objeví druhý, navlas stejný případ, Greer pochopí, že její noční můra ještě neskončila. 

Follett, Ken – Pilíře země – Románová historická freska, jejíž barvitý děj je soustředěn kolem stavby gotické katedrály v Anglii 12. století. V Anglii 12. století, v době občanské války, ničivého hladomoru a náboženských nesvárů, vyrůstá v Kingsbridge nádherná katedrála. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., kdy po dvě desetiletí královna Maud a král Štěpán bojují o anglickou korunu, se proplétají osudy nejrůznějších postav.

Follett, Ken – Na věky věků – Píše se rok 1327. Život v anglickém městečku Kingsbrigde je nerozlučně spjat s chodem dvou místních klášterů, mužského a ženského, které společně sdílejí péči o slavnou kingsbridgeskou katedrálu. Zatímco však jeptišky, které spravují místní špitál, získávají štědré dary od vděčných uzdravených pacientů, mniši přežívají v chudobě a zaslepené nevědomosti, sžíráni závistí a touhou zmocnit se majetku svých „konkurentek“. Blahobyt prostých kingsbridgeských obyvatel je jinak zcela závislý na obchodních úspěších či neúspěších vlnařského cechu. Někteří z nich – děti místního lapky Gwenda a Philemon, cechmistrova dcera Caris, stavitel Merthin či jeho bratr Ralph – však vezmou osud pevně do svých rukou a pokusí se postavit všem jeho rozmarům, ať s úmysly dobrými a prospěšnými či sobeckými a prospěchářskými. Životní cesty všech však postupně, podstatně a neodvratně zkříží největší tehdejší pohroma seslaná na lidský rod: morová epidemie nemoci známé jako la moria grande, velká smrt...

Stínil, Luděk – Pusinky a Frajeři – Příběh Tomáše, který je rozhodnut pomoci z nesnází své bývalé přítelkyni Magdě.

Müller, Herta – Rozhoupaný dech – Sedmnáctiletý Leo Auberg touží po úniku z každodenní nudy, chce zažít něco nového a vzrušujícího. Ale především si přeje zmizet z provinčního městečka, kde musí skrývat své pravé já. Z jeho přání se zanedlouho stane noční můra. „Byly tři hodiny v noci 15. ledna 1945, když mě hlídka odváděla. Přituhovalo, bylo -15 °C.“ Tak začíná mladý muž svůj příběh o deportaci do ruského pracovního lágru a pětiletém odloučení od rodiny, o životě v nelidských podmínkách, o všudypřítomné smrti, mučivém hladu a mrazu. 

Prokšová, Jitka – Zbytky iluzí – Tři ženy a šest mužů - devět spolužáků, kteří spolu kdysi strávili pět let studentského života na jedné z pražských fakult. Nyní se současní čtyřicátníci znovu scházejí na chalupě, kam je pozval na víkend jeden z nich. Je to osamocený statek v Novohradských horách, vzdálený několik kilometrů od nejbližší vesnice. Bylo by to idylické místo, kdyby nezačal padat sníh. Kalamita, která skupinu odřízne od okolního světa, je rozbuškou mezilidských vztahů. A tak vyplavou na povrch dávno zapomenuté křivdy či dříve nevyřčená vyznání.

Palmer, Alec – Ztracené město – Kameraman Denis Scott se společně s reportérkou Alyson účastní expedice doktorky Donovanové do Ztraceného města – dávného indiánského osídlení, skrytého na srázných úbočích horského masivu Sierra Nevada de Santa Marta v Kolumbii. Ihned po příletu na místo se začnou dít zvláštní věci: prudká bouře ruší signál satelitních telefonů, někteří členové týmu za záhadných okolností umírají, navíc se zdá, že se v ruinách starodávného indiánského sídla potuluje něco, co je smrtelně nebezpečné a prastaré jako toto místo samo.