Novinky a výměnný fond pro dospělé červen 2016

11.07.2016 13:27

 

Vine, Barbara – Astin deník – Astin deník nás zavádí do doby dvou časových rovin. Nejdříve do roku 1905, kdy se z Dánska do Londýna přistěhuje mladá žena Asta se svým manželem a dvěma malými syny. Manžel je vytížen obchodními záležitostmi a Asta se snaží překonat samotu psaním deníku. O 70 let později, kdy její deníky vychází knižně, se ukáže, že skrývají klíč k nevyřešené vraždě a záhadě ztraceného dítěte.

 

Řeháčková, Věra – Co mi život přichystal – Na naléhání rodičů se zříká své první lásky. Vystuduje zdravotní školu, potkává životního partnera. Touží po dětech a spokojeném manželství. Sny se plní. Porodila dva syny, s odstupem času třetího, poněkud poznamenaného chlapce. Manželství Milady a Bedřicha plyne vcelku šťastně. Život ovšem nejen dává, ale zároveň i bere. Osudem jí není dopřáno užívat si trvalé radosti. Ačkoliv ve druhé polovině Miladě život více vzal než dal, nepřestává věřit v lepší budoucnost.

 

Link, Charlotte – Hodina dědiců – Druhá část rodinné kroniky (1- Bouřlivý čas, 3- Hodina dědiců), sleduje před a během 2. světové války proměnu starší dcery Felicie Lavergneové, zhýčkané dívky, která musí projít řadou zklamání, aby v sobě našla odvahu a sílu zděděnou po matce. 

 

Link, Charlotte – Divoké lupiny – Pokračování rozsáhlé rodinné kroniky, v jejímž centru stojí stará, bohatá a neobyčejně cílevědomá žena, která za svůj život překonala řadu existenčních i citových krizí, nikdy neztratila odvahu a chuť do života a totéž očekává i od svých potomků.

 

Venezia, Mariolina – Jsem tady už tisíc let – Barvitá a se smyslem pro ironii, zkratku i výstižný detail psaná rodinná sága italské rodiny Falconeových je soustředěna kolem městečka Grottole v kraji Basilicata a pokrývá více než století od sjednocení Itálie až k pádu berlínské zdi. Košatě se rozvíjející příběh, počínající postavou zámožného statkáře dona Francesca, který nesvolí se svatbou se svou životní družkou ani poté, co mu porodí šestici dcer, a končící životními osudy jeho prapravnučky Gioi, rozhodnuté ze stojatých vod domova navždy odejít, aby se po řadě peripetií přece jen vrátila, vrší před čtenářem nespočet postav, naplněných i nenaplněných lásek, dřiny i věčných snů, jež jako by nacházely svůj protipól v místním bezčasí a postavě Gioiny babičky, která „je tady už tisíc let“. 

 

Bagshawe, Louise – Krása – Nenechte se ve snech omezovat. Buďte smělí. Vítejte na Manhattanu, ve světě nové knihy Louisy Bagshawe. Narození Diny Kaneové nikdo nepřivítal s radostí. Pro náročnou sobeckou matku a udřeného otce představovala jen krk navíc. Ani jako výborná studentka se mezi spolužáky nestala oblíbenou. Místo, aby pokračovala ve studiích, musí se Dina od osmnácti let postarat sama o sebe. A s chytrou hlavou, houževnatostí a dobrými nápady krůček po krůčku postupuje vpřed.

 

George, Nina – Levandulový pokoj – Pařížský knihkupec Jean Perdu ví naprosto přesně, jaká kniha dokáže zmírnit určitou bolest duše. Na své lodi plné knih, kterou nazval Literární lékárna, prodává romány jako medicínu pro život. Jen sám sebe nedokáže vyléčit. Už jednadvacet let se trápí odchodem krásné provensálské dívky Manon, která ho opustila, když v noci spal. Nezůstalo mu po ní nic, jen dopis, který se nikdy neodvážil otevřít a přečíst. Až do letošního léta…

 

Monyová, Simona – Manželky na odpis – „S cizími ženami nemáme spát. Správně! Ale ženy, s nimiž spíme, nejsou přece tak docela cizí“ tak zní citát G. Lauba, který je zároveň mottem knihy Manželky na odpis. Je to sarkastický příběh o manželkách nahrazovaných manželkami mladšími, méně opotřebovanými a méně okoukanými, je to příběh o opuštěnosti, kompromisech, žárlivosti, nevěře, rodičovství a strachu ze stárnutí. Celý děj je vyprávěn třemi ženami, které spojuje podobný osud a názor, že věrný, milující manžel je na seznamu vyhynulých druhů.

 

Vondruška, Vlastimil – Mezi tiárou a orlicí – První český král Vratislav je osobností v české litratuře neprávem opomíjenou. Přitom právě díky jemu se české země poprvé staly významnou silou středoevropské politiky. Dramatický příběh z druhé poloviny 11. století vypráví na základě dochovaných historických pramenů o jeho dlouhém a pohnutém životě. Boj o moc, krvavé bitvy a plenění nepřátelského území se prolínají s každodenním životem přemyslovského dvora. 

 

Gross, Andrew – Modrá zóna – Thriller vypráví příběh mladé ženy z New Yorku, jejíž rodina je zařazena do programu ochrany svědků. Poklidný život třiadvacetileté Kate Raabové, nadané bioložky, která pracuje na dizertační práci ve výzkumné laboratoři na lékařské fakultě v Bronxu, se bez varování změní ve zlý sen, když se dozvídá, že jejího otce zatkla FBI. Dosud bezúhonnému a úspěšnému Benjaminu Raabovi, židovskému obchodníkovi se zlatem, obviněnému z praní špinavých peněz a ze spiknutí k oklamání státu, hrozí dvacet let vězení. 

 

Heldt, Dora – Moje drahá teta – Dovolená na milovaném rodném ostrově Syltu. Šestačtyřicetiletá Kristina právě blaženě uvítá svého Johana a už tuší velkou nepříjemnost: stojí před ní teta Inge, čtyřiašedesátiletá otcova mladší sestra. Ale co dělá sama na Syltu? Navíc s tolika kufry! To, co Kristinina rodina v následujících dnech odhalí, je doslova přímo šokující.

 

Kačírková, Eva Na mrtvé je spolehnutí – Poručík Petr Bort je pověřen ochranou mladé ženy, která patří k mediálním celebritám a občas se propadá mezi drogově závislou spodinu. Je Amélie důležitým svědkem, který má policii pomoci dopadnout a usvědčit bossy drogové mafie, nebo je článkem v nějaké nečisté velké hře? Objevují se i další, zdánlivě spolu nesouvisející zločiny. Poručík Bort začne jednat na vlastní pěst a dostane se při tom mezi ztracené existence, ale taky do prostředí novinářů, sportovních klubů a jejich sponzorů, a hlavně velkých peněz. 

 

Bradford, Barbara Taylor Nečekané požehnání – Evan, Tessa, Linnet a India, čtyři ženy z rodiny Harteů, mají své představy, ambice a touhy. Pojí je krevní pouto, avšak jejich nepřátelé je hodlají rozeštvat.

 

Murphy, Audie Leon Návrat z pekel – Silný, krutý příběh servírovaný bez příkras. Audie Murphy byl natolik ideálním americkým válečným hrdinou, jako by ani nebyl skutečnou osobou. Chudý texaský chlapec s andělskou tvářičkou a muškou ostrostřelce zosobňoval veškeré symboly své země: pistolník amerického Západu, který proti velké přesile brání svobodu a spravedlnost. Příběhy jeho bojových zkušeností z tažení na Sicílii, v Itálii, Francii a v Německu je takový, že název knihy není jen hyperbolou; pravděpodobně ve zkušenosti žádného jiného vojáka není tolik bojů na krátkou vzdálenost nebo zblízka. Murphy byl vynikající a statečný bojovník s hlubokým smyslem pro kamarádství, bezpečnost svých spolubojovníků a pro splnění společného úkolu.

 

Pawlowská, Halina Pravda o mém muži – Příběh pro ty, kteří chtějí milovat hodně a dlouho. Příběh o manželství Haliny Pawlowské, který začala psát ihned po smrti manžela, když byla nejvíce smutná, aby si vybavila, jak bývala veselá. Jak sama říká : Doufám moc, že se při čtení budete trošku smát, trošku plakat a možná… že svého muže pohladíte a řeknete mu : "Bože! Já jsem tak šťastná, že tě mám!"

 

Manfredi, Valerio Massimo Sedmá hrobka – Dobrodružný román o skupině mužů putujících Saharou za tajemstvím Sedmé hrobky. Ve starých etruských textech je zmínka o záhadné stavbě v poušti, která ukrývá neznámou sílu. Po jejích stopách se vydává mladý archeolog, plukovník cizinecké legie a františkánský mnich. Archeolog Garrett tam jde hledat svého otce, plukovník Jobert pátrá po uprchlém vrahovi a otec Hogan prahne po zachycení signálů z kosmu. Jejich cesta je provázena řadou dobrodružných a tajemných příhod až k velmi dramatickému vyvrcholení.

 

Naughton, Barbara Tati, prosím ne! – Jednoho nedělního rána si osmiletá Barbara uklízí pokojíček a má radost, když jí přijde na pomoc tatínek. Vzápětí se stane něco děsivého - a Barbařin život se nadobro změní. U matky hledat pomoc nemůže, ta má ze sadistického otce strach. Jak dlouho ale dokáže zneužívání snášet Týdny, měsíce, roky…

 

Mannel, Beatrix Vůně pouštní růže – V klášteře vyrostla mladá dívka, kterou pronásleduje jedna jediná otázka. Kdo je? Odkud pochází? Ví o sobě jen to, že se jmenuje Fanny a před dvaceti lety ji jako malé miminko našli před branou kláštera na zemi. Byla opuštěná. Považovali ji za sirotka, a tak se jí ujali a vychovali. Nyní je dospělá a musí přijít na to, kdo je a proč musela žít bez své rodiny. Má jen jednu jedinou nápovědu, která ji mate mnohem víc, než pomáhá. Má u sebe náramek ze skleněných perel. Může ji cetka, kterou střežila jako oko v hlavě pomoci nalézt svůj původ a kořeny?

 

Kingsbury, Karen Čas tančit – Pro všechny kolem představují dokonalý pár. Ale Martin s Emou vědí, že jejich štěstí je jen předstíranou pózou. Ve skutečnosti čekají na správný okamžik, aby svým dětem oznámili, že se chystají rozvést. 

 

Hawkins, Paula Dívka ve vlaku – Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… 

 

Pawlowská, Halina Manuál zralé ženy – Halina Pawlowská tvrdí, že když slyší slovo „zralá“, vybaví se jí sýr, u kterého je nejvyšší čas ho zkonzumovat. Zároveň ale říká, že zralost je báječná! Buď z toho důvodu, že si můžete gratulovat, že jste se dožili už pěkného počtu let, anebo proto, že jste sice ještě velice mladí, ale jste jedinci s moudrým pohledem na svět. Zralost má, bohužel, ale i negativní stránku. Zralost totiž nikoho nepřitahuje. 

 

Bjørk, Samuel V lese visí anděl – Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. 

 

Třeštíková, Radka Bábovky – Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek.

 

Fielding, Joy Řekni, kde ji najdu – Ralph Fisher strávil rok ve vězení a na svůj první večer na svobodě si udělal velmi přesné plány: nastal čas odplaty. Nezastaví se ani před vraždou, aby získal adresu své bývalé manželky - ženy, kterou považuje za původkyni všech svých potíží a které přísahal pomstu. Proto zamíří z Floridy do Ohia, kde se jeho bývalá žena skrývá. Také na Floridě se Jamie Kelloggová probudí z příšerné noční můry o pohřbu své matky a bilancuje svůj život: hezká, ale nijak zvlášť schopná devětatřicetiletá žena v nudném zaměstnání, s exmanželem v Atlantě, se ženatým milencem v nemocnici a úplně cizím chlapem v posteli. Ten cizí chlap je ale všechno, co její bývalí muži nebyli: něžný, pozorný a se smyslem pro dobrodružství. Přesvědčí Jamii, aby zapomněla na práci a nestarala se o to, co si pomyslí její panovačná, příliš dokonalá sestra. 

 

 

Geislerová, Anna –  P.S. – Soubor fejetonů, kterými herečka Aňa Geislerová přispívala do magazínu ELLE, nyní vychází knižně. V souhrnném vydání vyvstává příběh, který mohl dříve čtenářům snadno uniknout; příběh části života, ve které jako by se odehrálo úplně všechno. Příchod nových členů rodiny, odcházení těch starých, lásky, pády, úspěchy, problémy. Pět podivuhodných let, k nimž autorka přidala ještě několik dříve nepublikovaných textů. 

 

Guthrie, Georgina Láska podle Shakespeara – „Milovat, či nemilovat svou studentku, to je, oč tu běží...“ I v 21. století může na univerzitě vzkvétat zakázaná láska jako ze Shakespearova dramatu  Aubrey Priceové začíná poslední semestr jejího bakalářského studia na torontské univerzitě. Zdá se, že už brzy v poklidu dokončí svá studia Shakespearových děl. Pak se ale na katedře objeví nový asistent Daniel a Aubrey se do něj zamiluje. Ani jemu není chytrá, vtipná a nezávislá dívka lhostejná. Ale je tu přísný zákaz vztahů mezi učitelem a studentkou na univerzitě, fakt, že je Daniel děkanovým synem, a také jeho temné tajemství z minulosti… 

 

Backman, Fredrik Tady byla Britt-Marie – Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté. Nejhezčí věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. O Britt-Marii zase někdo řekl, že je pasivně agresivní, zpomalená a ukňouraná bába. A to není hezké vůbec – i když možná ne úplně nepravdivé. Britt-Marie po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl, a přijela do Borgu. Borg zasáhla finanční krize a nechala po sobě jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerii, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne.

 

Brown, Sandra Reportér – Krimipříběh Dawsona Scotta, uznávaného novináře, který se nedávno vrátil z Afghánistánu. Dawson Scott, uznávaný reportér, se dozvídá od svého informátora z FBI, že se objevily nové informace o případu, který začal už před čtyřiceti lety. Když se noří do případu, stále víc mu záleží na mladé vdově Amelii, která je s tímto případem spjatá. Pak je zavražděna chůva jejích dvou malých synů a dochází k překvapivému obratu… Napínavý i vášnivý román je příběhem o lžích, které říkáme sami sobě, abychom přežili, a o nemožnosti skutečně uniknout své minulosti.

 

Smith, Wilbur A. Zlatý lev – Hal Courtney se spolu s milovanou Judith plaví na jih podél pobřeží východní Afriky. Míří do Anglie. Loď přepadnou vyhladovělí námořníci a s nimi se na palubu dostane i Pett, nájemný vrah. Ten se Halovi vetře do přízně. Pett se nelíbí nikomu z posádky, a tak se Hal rozhodne vysadit ho na Zanzibaru, v hnízdě svých nepřátel. Jenže vůbec netuší, kdo všechno se proti němu spikl.

 

Nachtigallová, Lucie Deník fejsbukové matky – Je to kniha, ve které nenajdete klasický začátek ani konec. Nemá strhující děj, ba ani žádnou hlavní dějovou linku. Nemá ani ilustrátora či slavného spisovatele, jak bývá zvykem. Nemá dokonce kladného či záporného hrdinu. Můžete ji začít číst zepředu, zezadu, nebo třeba i odprostřed, a přesto vám nic neuteče.

 

Link, Charlotte V údolí lišek – Co když tvůj únosce beze stopy zmizí a nikdo neví, kde jsi? Nádherný letní den, osamělé parkoviště uprostřed polí a luk. Vanessa Willardová čeká na svého muže, který se šel projít se psem. Ponořená do myšlenek si nevšimne auta, které se blíží. Když se jí zmocní nepříjemný pocit, je už pozdě. Objeví se neznámý člověk, přemůže ji, omámí a odvleče. Zavřenou v bedně, v níž je jen voda a jídlo na týden, ji ukryje v jeskyni. Avšak dřív, než pachatel stačí požadovat po jejím manželovi výkupné, je zatčen za jiný delikt. A unesenou ženu ponechá jejímu osudu.

 

McLain, Paula Létala jsem za sluncem – Afrika na počátku 20. století, Keňa… Místo, kde domorodý svět černých bojovníků naráží na uhlazenou společnost aristokratických osadníků.Bělošské děvčátko uprostřed černé Afriky. To je Beryl, kterou matka v útlém dětství opustila a zanechala ji samotnou s otcem na koňské farmě. Po nezdařeném manželství se zoufale zamiluje do charismatického lovce Denyse Finche Hattona, milence a přítele slavné baronky Blixenové. Ano, té svérázné dámy, kterou proslavila kniha Vzpomínky na Afriku. Společenský skandál donutí Beryl uprchnout do Anglie. Po návratu do Keni už ale nic není jako dřív. Kde je její místo na zemi? Jenomže ono vůbec není na zemi. Je na obloze. V kabině letadla. Učí se ovládat stroj. Být nejlepší. Přeletět Atlantik.

 

Štráfeldová, Milena Sestry B. – Novela Sestry B. zachycuje nejen dramatické zvraty života herečky Lídy Baarové včetně jejího vztahu s Josefem Goebbelsem, ale hlavně problém její odpovědnosti a viny za osud mladší sestry Zorky Janů. Ta kvůli Lídě Baarové spáchala v roce 1946 sebevraždu. Zorka neunesla, že ji její herečtí kolegové po druhé světové válce odmítli jakožto „sestru nacistické kolaborantky Baarové“ vpustit do divadla. Kniha zachycuje klíčové okamžiky vztahu obou sester, jejichž osudy se stále více rozcházely, ale i tragický dopad historických událostí na život jednotlivců.

 

Kuťák, Jaroslav Sklepy architekta Hellera – Případ zavede Marii a Karla do nedaleké minulosti, kdy na zámku Myštěves, který dnes slouží jako golfový hotel stejnojmennému klubu, byli v padesátých letech vězněni faráři, kněží, mniši a další duchovní. Umírali tu za nelidských podmínek za zamřížovanými okny studených sklepení. Lidé z okolních vesnic dodnes vyprávějí legendy o utajených hrobech, rozmístěných v zámeckých lesích. Architekt Heller tady náhodou narazí na indicie, které by měly vést k nalezení pokladu. Objev se mu ale stane osudným.

 

Vondruška, Vlastimil Mrtvý posel – Královský písař Jiří Adam z Dobronína nalezne u dveří svého domu těžce zraněného muže. Umírající stihne ještě povědět, že se chystá jakési spiknutí, jenže umře dřív, než stačí povědět víc. Jiří Adam z Dobronína pochopí, že pro úspěch svého pátrání musí smrt onoho muže zatajit. Nejdříve však musí zjistit, kdo to je a proč se v posledních dnech objevoval u všeho důležitého, co se na Starém Městě pražském stalo. Pomalu začíná skládat střípky skoro neuvěřitelného zločinu. Jenže proti němu stojí mocní nepřátelé.

 

Lehmann, Stephanie Butik Astor Place – Obyčejný deník dokáže zamotat celý život. Amanda Rosenbloomová vlastní butik na Astor Place v New Yorku a její největší vášní je probírat se hromadami retro oblečení, v nichž občas narazí na opravdový poklad. Její poslední úlovek ale nemá podobu originálního kousku známého návrháře, tentokrát je to deník, pečlivě zašitý v rukávníku. Číst cizí zápisky se Amandě zpočátku příčí, ale postupem doby ji příběh autorky deníčku Olive zcela pohltí a nakonec jí úplně změní život. Deníkové zápisky pocházejí z roku 1907, kdy Olive Westcottová přichází na Manhattan, aby si splnila sen – stala se nákupčí ve velkém obchodním domě. 

 

Gowda, Shilpi Somaya Zlatý syn – Láska a přátelství navzdory tradicím. Zatímco on se prosadí v USA, kde vystuduje univerzitu, ona svádí boj s předsudky a domluveným sňatkem na indickém venkově. Anil Patel je nejstarším a nejnadějnějším synem zámožné rodiny z indické vesnice. Jako první z celé komunity vystuduje univerzitu a odchází na lékařskou stáž do texaského Dallasu, kde svádí boj s tvrdou konkurencí místních elit i s novým prostředím. Po otcově smrti se stane hlavou rodinného klanu a zdědí také roli smírčího soudce pro celou vesnici. Musí zvládnout jak život v nové kultuře a vyčerpávající zaměstnání, tak udržet na dálku staré rodové tradice, jejichž záporné stránky poznává až s odstupem.