Novinky a výměnný fond pro děti a mládež, září 2016

30.09.2016 08:54

Pilátová, Markéta - Kiko a tulipán - Desetiletá Kiko pochází z Japonska, ale žije na Moravě a ještě k tomu na zámku. Jenže – už se zase musí stěhovat! Tentokrát z Kroměřížského zámku na zámek ve Velkých Losinách, kde její tatínek restauruje další tajemnou knihu. Kiko má ale něco jako nemoc – působí na ni měsíc a ona v noci putuje zámkem… Náměsíčná Kiko se v zámecké zahradě setkává s oživlými kamennými trpaslíky, moudrou Archivářkou, ale svými mimořádnými schopnostmi zaujme také zlého kouzelníka. Je to ten pověstný zloduch, čaroděj, který na zámku před staletími upaloval bylinářky a zaklel tu i krásnou Archivářku. A dodnes ji tu ve věži vězní. Kouzelník je přesvědčen, že Kiko umí pomocí skládaček origami zastavit čas. Rád by to také uměl a uvěznil ji ve své říši zla. Ale Kiko je statečná – hned tak se nedá a vyzve kouzelníka na souboj. Kdo lépe poskládá složitou papírovou skládanku, vyhrává. Kiko do té své vloží nejen nekonečnou japonskou trpělivost, ale především vřelé srdce a cit pro spravedlnost. Myslí víc než na sebe na oběti temných kouzel a pokusí se je zachránit.

 

Hapka, Cathy - Ijáčkův pochmurný den - Jednoho dne šli Medvídek Pú s Ijáčkem navštívit kamarády. Ijáček si ale nemůže pomoct a s každým se musí dělit o své pochmurné myšlenky. Nečeká, že by ho někdo opravdu poslouchal. Nikdo ho přece nikdy neposlouchá. Ale nakonec se ukáže, že i pesimistický oslík může být příjemně překvapen.

 

Braunová, Petra - Johana s dlouhýma nohama - Co všechno se dá zažít během jednoho deštivého letního dne? I nečekané dobrodružství! Jen musíte najít toho správného kamaráda. Johanka tráví posledních čtrnáct dní před začátkem první třídy u babičky a dědy, stejně jako František od sousedů. Je to kluk do nepohody. Zatímco jeho trápí zuby, Johanka se stydí za své dlouhé hubené nohy. Na posměváčky však vyzrají neohroženým činem! 

 

Pankhurst, Kate - Majda Čmuchalová. Případ přízračného morčete - Majda Čmuchalová možná na první pohled vypadá jako docela obyčejná devítiletá holčička, ale pozor, zdání klame – spolu se svými nejlepšími kamarádkami totiž tvoří tým detektivní kanceláře Holky Čmuchalky, která už vyřešila spoustu nejrůznějších záhad, hádanek a podivností. Teď je ovšem čeká první opravdu velký případ. Paní učitelka totiž v noci na zahradě spatřila ducha svého milovaného morčátka! Majda neváhá ani vteřinu a se svými věrnými kolegyněmi po boku se okamžitě vrhne na vyšetřování. Podaří se povedené trojce Holek Čmuchalek přijít na kloub strašidelné záhadě přízračného morčete?

 

Ohlsson, Kristina - Skleněné děti - Billie má velký problém. Maminka se rozhodla, že se spolu odstěhují do domku v jejím rodném městečku u moře, a nedá si to vymluvit. Billie se ale tenhle nápad vůbec nelíbí, přestože dům je krásný. V novém obydlí se totiž pořád dějí tajuplné, strašidelné věci. Jako by si někdo nepřál, aby se do domu nastěhovaly, a dělal všechno pro to, aby z něho Billie s maminkou vyhnal. Proč by jí jinak kdosi shazoval knihy z poličky? A proč se lustr v přízemí čas od času bezdůvodně rozhoupe? Billie se ale jen tak nedá a spolu s kamarádem Aladinem začne zkoumat temnou minulost domu. A čím víc se toho dozvídá, tím jasnější jí je, že musí s maminkou pryč. A hned! Než bude pozdě... 

 

Thorpe, Kiki - Víly Nevíly: Pampelišková přání - Dobrodružství začíná vírou. Ale jen přátelství je dovede zpátky domů. Mia zbožňuje šaty, růže a vůbec všechno krásné. Linda sní o tom, že dokáže mluvit se zvířaty. Katka touží po dobrodružství a vzrušení. Gábi věří na víly víc než kdokoli jiný. Kdykoli se naše kamarádky chtějí vydat do Hvězdné roklinky, stačí se jen protáhnout uvolněnou plaňkou v plotě na dvorku. Ale co když plot někdo opraví… a Gábi zůstane uvězněná v Zemi Nezemi?

 

Kopl, Petr - Ztracený svět - Kreslíř Petr Kopl připravil komiksovou adaptaci známého románu sira Arthura Conana Doyla. Profesor Challenger se vydává s celou výpravou do povodí Amazonky, aby dokázal svůj dřívější objev, který vědecký svět naprosto odmítá. V džungli naši hrdinové objevují ztracený svět, kde dosud žijí dinosauři a jiná prehistorická zvířata. Je to však nanejvýš nebezpečný svět a celá expedice se zvrhne ve zběsilý útěk. Dobrodružství končí triumfálním návratem do Londýna a profesor konečně může podepřít svá tvrzení nezvratnými důkazy.