Novinky a výměnný fond pro děti a mládež, srpen 2016

01.09.2016 15:49

 

Miler, Zdeněk - Krtkovy příhody od jara do zimy - Pro české i anglické děti! S Krtečkem je rok krásný a plný zábavy od jara do zimy! Na jaře pomůže sýkorce, v létě zachrání květiny, na podzim navaří povidla a v zimě se raduje ze sněhu. Pojďte se bavit při čtení s ním – tentokrát ve dvou jazycích. 

 

Řezníčková, Daniela - To se dělá, Sedmikrásko? – Sedmikráska je veselé a bezstarostné telátko, ale ještě neví, že k přírodě kolem se musíme chovat ohleduplně. Šlape po květinách na louce, po zeleninových záhoncích a neuvědomuje si, kolik péče rostliny potřebují. Nechává puštěnou vodu a vůbec netuší, že vodou se musí šetřit. Dokonce neví, že odpadky se musí před vyhozením roztřídit.

 

Krolupperová, Daniela - Kouzelná aktovka - Na jaře se do blízké říčky vrátili raci, a tuhle vzácnou podívanou si druháci Viktor a Hugo nemohli dát ujít. U vody však zvědavý Viky na mokrém svahu uklouzne – dokonale se zmaže a školní aktovku promění v potrhanou kouli. Když se kamarádi sklesle loudají přes park domů, na lavičce sedí dva pánové, kteří vypadají jako ze starého filmu. A jeden z nich Vikymu nabídne novou brašnu. Viky si ji rád vezme, ale pak nestačí kulit oči, co aktovka všechno dovede!

 

Vondruška, Vlastimil - Fiorella a záhada mrtvého netopýra - Detektivní příběh pro mládež z pera úspěšného autora historických detektivních románů pro dospělé. V hlavní roli dcera alchymisty Giovanna da Ponte.

 

Hauptmann, Gaby - Alexa, cvičitelka koní - Šestnáctiletá Alexa, milovnice koní a nadaná jezdkyně, prožívá nejšťastnější období svého života. Splnil se jí sen - bude celý rok trávit u strýčka Kurta na statku, starat se o šest koní a zároveň je trénovat. Při návštěvě Kurtova přítele Haralda se jí naskytne další šance: mohla by pokračovat ve výuce ve slavné jezdecké škole - jenom je třeba přemluvit rodiče, aby jí to dovolili.

 

Chudožilov, Petr - Kouř z komína - Příběh pohádkové knihy Kouř z komína je spletitý a neobyčejný, podobně jako jsou neobyčejné příběhy děvčátka Lízy, papouška Čárlýho, paní Müllerové, principála cirkusu Zanzibar a zbloudilého lva, jejichž dobrodružství, sny a stíny se protnuly na jejích stránkách. 

 

Juráčková, Lenka - Kam zmizela Anna? - Třináctiletý Adam pomáhá tátovi s úklidem v domě, který rodina nedávno koupila. Dům je starý a bude potřebovat mnoho oprav, má však v sobě něco nezvykle tajemného. A skutečně, Adam v nenápadném úkrytu za skříní objeví zvláštní fotografii s věnováním, která pochází z roku 1946. Následně se rozjede pátrání po klukovi z fotky a dívce, do níž se tehdy zamiloval. Podaří se zjistit, jaké byly jejich další osudy?

 

Kahoun, Jiří - Pidibabka z Brd - V malebném městě Berouně stojí dům, který vypadá jako kostka. Je to školka, kam chodí i povídalka Emička. A tahle holčička má babičku a dědu v jeskyňkové chaloupce schované za hustým křovím. Když je Emička s tatínkem navštíví, do chaloupky může vejít jen ona. Babička s dědou jsou totiž trpaslíci!

 

Maňák, Vratislav - Expedice z pohlednice - Stačí, aby na poště vyměnili razítka, a začnou se dít věci. Každý pohled, který Martinu Martincovi přistane ve schránce, je najednou kouzelný a čtenáře zanese mezi kry zmrzlého Labe, za kulisy filmového festivalu i do pekla, které možná není peklem. A kam se poděl táta Matouš? Expedice z pohlednice je kniha plná ztřeštěných městských dobrodružství, která vznikla původně pro Hajaju
Českého rozhlasu.

 

Marková, Jiřina - Prodaná nevěsta - Než se poprvé vypravíte s dětmi na představení Prodané nevěsty, jedné z nejkrásnějších oper Bedřicha Smetany, přečtěte si společně vyprávění Jiřiny Markové-Krystlíkové. Dozvíte se, proč se nevěstě říká prodaná, jak dopadne číslo komediantů s medvědem a co si má Mařenka rozmyslet, když ji rodiče přesvědčují „Rozmysli si, Mařenko, rozmysli“. Autorka vypráví děj opery srozumitelně a s ohledem na dětského čtenáře.

 

Matějovský, Bohumil - Čuňa, Zulu a Ferda - Vítězný rukopis literární soutěže nakladatelství Albatros z roku 2015 o nejlepší humorný příběh pro děti.Čuňa, Zulu a Ferda. Pašík, který nechce skončit jako jitrnice. Opice, která utekla z cirkusu a míří do Afriky. Jezevčík, kterého lidé odkopli jako… no, jako psa. Když Zulu náhodou osvobodí Čuňu z chlívku, vydávají se společně na útěk před rozzuřeným hospodářem a jeho kumpánem myslivcem. Cíl: Afrika. Vydrží jejich přátelství takovou zkoušku? 

 

Pospíšilová, Zuzana - Baobaba a jiné příběhy - Baobaba, Šiškáček, skřítek popleta, uzdravený hejkal, strašidlo pod postelí, obří pavouk, neposlušná Johanka… Ti všichni a nejen ti na vás čekají v této knížce plné krátkých bajek, příběhů a pohádek na ukrácení dlouhé chvíle. Dozvíte se, jak se medvědovi podařilo vyhnat z kožichu blechu, jak moucha přelstila lva, jestli je moudřejší sova nebo liška, jak prospěšné je dělat dobré skutky a jak nebezpečné neuklízet si pokojíček a neposlouchat rodiče… Ale hlavně se dobře pobavíte!

 

Slabý, Zdeněk Karel - Papírový drak - Milý čtenáři, až dočtete tuto knížku, dejte si dobrý pozor! Ten Martinův drak sice zmizel, ale ze vrat muzea nebo docela jiné budovy může vykouknout v příští knížce i ten váš, jestli si ho neuhlídáte. Není to právě ten, co v těch vratech mizí? Nebo už na draky nevěříte? Z přičinění zlých pohádkových bytostí vychází kniha poprvé až po téměř 50 letech.

 

Smolíková, Klára - Husův dům - Kniha Husův dům navazuje na předchozí muzejní publikace Husité, Řemesla a Jak se staví město a vychází k 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. Německá Kostnice na břehu Bodamského jezera je idylické středověké městečko, kterým dnes proudí davy turistů. S rodiči sem zavítá i Blanka, zvědavá holčička. Všechno ji zajímá. Když na rohu zahlédne husu, rozběhne se za ní. Jenže husa se před ní schovává a kličkuje kostnickými uličkami. A Blanka najednou zjistí, že husa je fuč a ona se ztratila. Německy nemluví, a tak se ani neumí zeptat na cestu. Zoufale se rozhlíží. Když vzhlédne, všimne si, že na hrázděném domě je vedle podobizny vousatého muže český nápis. Muž z kamenné desky na ni mrkne a zavolá: „Husy se v Kostnici raději schovají.“ Blanka překvapeně zamrká, ale to už na ni muž přátelsky kyne a představuje se: „Já jsem Jan Hus.“ Nabídne Blance, že ji provede domem, městem i svým životem. Ale má to háček. Hus může místo opustit jen v podobě husy. A tak se Blanka vydává vstříc záhadám středověkého světa s husou.

 

Dvořáková, Petra - Flouk a Líla - Pohádkový příběh o velikém přátelství počítačové myši a kouzelného kocoura. Víte, děti, že myš Líla není obyčejná, ale počítačová? Jenže v kanceláři ji to moc nebaví, a tak si hledá kamarády ve skutečném světě. Jenom pozor na toho protivného kocoura Flouka, co tu v mrakodrapu skoro bydlí a rád by se dostal do počítače. Páni, ono se mu to vážně povedlo! A když už tam je, zkusí si v něm nejdřív zajít na záchod. Fúúúj! A navíc se tam popere. Ještě že je tu myš Líla, která to s počítačem tak umí! Moderní pohádka pro děti od pěti do sedmi let o tom, jak se liší náš skutečný svět a virtuální realita.

 

Dvořáková, Alžběta - Herkules a strašidla - Rozmazlený pražský kocour Herkules se se svou mladou paní a jejím mužem přestěhují do starého statku za vesnicí, kde se mu ani trochu nelíbí. V zarostlé zahradě se seznámí s toulavou kočkou Komtesou a vyslechne si její vyprávění o kočičích strašidlech, která se v jeho novém domově ukrývají. Zpočátku se zdráhá jejím varováním uvěřit, ale brzy se přesvědčí, že Komtesa mluví pravdu. Kočičí duchové působí obyvatelům domu velké škody a vinu vždycky svalí na Herkula. Rozzlobený kocour se strašidlům rozhodne postavit.. 

 

Hejná, Olga - Jeď, modrý koníčku - Nádherná knížka dětských říkadel, pohádek a krátkých povídek od známé autorky dětských knížek Olgy Hejné, duchovní maminky skřítka Hajaji, je výběrem toho nejlepšího, co tato autorka pro děti napsala. Ponořme se spolu s nimi do kouzelného světa, kde dům skládá písničky, řádí kluci kaktusáci a v noci nás vezme na projížďku modrý koníček. Text doprovázejí ilustrace autorky a jejího manžela, sochaře Miloslava Hejného.

 

Calonita, Jen – Krásky - Patnáctiletá Izzie se musí přestěhovat do rodiny bohatého strýce. Jejich rozmazlená dcera Mira tráví čas nakupováním drahého oblečení, opalováním u bazénu a večírky. Samozřejmě že nepřijme dívku z chudých poměrů, která je navíc přímá a nosí oblečení za pár dolarů. Izzie se však nedá zdolat snadno a královna školy Mira je v šoku: není zvyklá, aby se jí někdo postavil.

 

Lindo, Elvira - Chudák Manolito - Hlavním hrdinou knihy je desetiletý chlapec Manolito Brejloun, který žije s rodiči, mladším bratrem a dědečkem v madridské čtvrti Carabanchel Alto. Díky svým svérázným komentářům a naivnímu pohledu na svět prožívá s kamarády nejedno vzrušující dobrodružství.

 

Janouch, Katerina - Ivanka lepí náplasti - Roztomilé obrázky doprovázené krátkými texty přizpůsobenými malým dětem.

 

Martini, Manuela - Mrazivé léto - V jihošpanělském městečku Marbella si patnáctiletá Lyra připadá jako v ráji. Až do chvíle, kdy zmizí její spolužačka Pia. Lyra se rozhodne přijít tomuto záhadnému zmizení na kloub. Nedlouho poté je Pia nalezena mrtvá a z letní idylky se stává zlý sen. Lyře se zdá, že se její matka chová divně. Navíc je přesvědčená, že zahlédla svou sestru, která zahynula již před deseti lety. Co jí matka tají? Jaká děsivá tajemství měla zůstat navždy skryta?

 

Blanck, Ulf - Rádio Rocky Beach - Zdálo se, že kromě tetina kabátu a strýcovy kazety se nic neztratilo. Autorádia a drahé kapesní kalkulačky si zloděj ani nevšiml. Justus prohledával auto kousek po kousku, až narazil na velký skleněný střep. Vzal jej opatrně mezi prsty a posvítil si na něj – byla na něm krev. Náhle zaslechl kroky – někdo se k němu blížil po štěrkové příjezdové cestě. Justus rychle vypnul kapesní svítilnu a vmáčkl se pod volant… Justus, Petr a Bob milují napínavá dobrodružství. Společně založili detektivní klub Trojka na stopě a řeší jeden zapeklitý případ za druhým

 

Šiktanc, Karel - Spadl buben do kedluben - Pro nové vydání veršů věnovaných dětem vybral Karel Šiktanc 36 básní a říkadel. Knížka, která oplývá hravostí, fantazií a krásnými nápady, je zároveň bohatě ilustrovaná Aloisem Mikulkou.