Novinky a výměnný fond pro děti a mládež prosinec 2016

02.12.2016 12:07

 

Šlosar, Jaromír - Strážkyně pokladu - Kouzelná knížka Strážkyně pokladu, s podtitulem magické rozprávky ze Zadních hor, představuje dvanáct pohádkových příběhů pro rodiče s dětmi a mladší školní věk. 

 

Vladislav, Jan – Proměny - Země je matka nás všech, říká se ve staré báji. Její pravé jméno je Máti všech věcí, říká se v té báji. Tak jako rostou lidem vlasy a vousy, rostou na ní byliny, keře a stromy. Jenže ty byliny, keře a stromy jsou živí tvorové. Tak jako vy nebo já, říká se v té báji. Vědí, co se děje, tak jako to víme my. A mnoho věcí vědí líp než my.

 

Kosková Třísková, Lenka - Ondráškova abeceda - Jedna noc, jeden slabikář, dvě děti a řada zdivočelých písmenek. Jak se má Anička učit číst, když písmena ve slabikáři poskakují? Bráška Ondrášek chce pomoci, proto si jedné noci na slabikář tajně posvítí. Stane se, co neplánoval – slabikář ho pohltí. 

 

Stará, Ester - Jak se Josífek s Jožinkou ztratil a nevěděl o tom - Pusťte se na dobrodružnou výpravu s Josífkem a jeho plyšovou myškou Jožinkou. Potkáte se s Knoflíkovou Lejdy, Kloboukovou dámou, panem Vlkem, budete utíkat před Velkým Zipoušem i Žehláky anebo se svezete na železném hadovi. Hlavně pozor na obřího opelichaného Myšáka! A jestli se někdy, stejně jako Josífek, budete cítit ztraceni uprostřed nekonečného množství věcí a lidí, nemusíte mít strach. Ve šťastných příbězích (jako je tenhle) nakonec vždycky najdete ty, které hledáte. Stačí si uvědomit, že vám schází… 

 

Zapletal, Miloš – Severka - Děj knihy Severka se odehrává po listopadové revoluci roku 1989, kdy se opět svobodně mohl obnovit Junák a v jednom zapadlém pohraničním městečku se místní učitel rozhodne založit skautský oddíl. Sledujeme jeho vznik, získávání místních kluku, první schůzky a výpravy. Vše obalené do dobrodružného příběhu a prokládané časopisem, který vedoucí pro svůj oddíl vydává.

 

Tobin, Paul - Plants vs. Zombies - Komiks s bláznivým dobrodružstvím plným rostlinek a zombií! Geniální vynálezce a prvotřídní strážce sousedství, ubrebtaný cvok Dave, pomůže své neteři Patrice a mladému dobrodruhovi Natovi odrazit další nápor zombií pod vedením děsivého Zombosse. 

 

Thorne, Jack - Harry Potter a prokleté dítě - Speciální vydání pracovního scénáře.
Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst. 

 

James, Brian - Zombie blondýny - Hannah a její otec, bývalý policista jsou neustále na útěku před exekutory. Tentokrát zamířili do malého města jménem Maplecrest. Od prvního okamžiku Hannah cítí, že je něco špatně. Že se tu děje něco podivného spousta domů je na prodej a ulice jsou nezvykle klidné aprázdné. A pak se po prvním dni na místní střední škole dostane mezi skupinu roztleskávaček nejpopulárnějších dívek na škole. Divné na nich je, že všechny vypadají stejně stejně krásné, stejně blond a se stejnou bledou pletí, dokonce i jejich jména jsou si podobná všechna začínají písmenem M. Ony jsou ale ty, které vládnou celé škole. 

 

Binar, Ivan - O Záhořovi, prasátku s kníry - Záhoř je jedno moc milé pruhované prasátko.
Na světě to ale nemá jednoduché – nejdřív na svět málem vůbec nepřišel, pak mu narostly kníry, a ještě ho ulovil strašlivý, i když skoro bezzubý tygr, pan Sibiřský. Ale nakonec, snad protože jsou pruhovaní, se ti dva spolu spřátelí, a  dokonce udělají kariéru u cirkusu. Bezzubý tygr a fousaté prasátko, jak tohle jenom dopadne?

 

Stránský, Jiří - O Dešťovém kameni - Stará pověst praví, že na okraji velikánské skály, na níž stojí slavný hrad Buchlov, trčí ze země velikánský kámen, který je kouzelný. Ale jen za jistých podmínek: kdokoliv si na něj v dešti sedne a chce, aby mu kámen předal své kouzlo, nesmí ani v tom největším lijáku otevřít deštník. Neboť na ten kámen se z nebe snášejí v malých i velkých kapkách skřítkové, kteří hlavě, na níž přistávají, přinášejí všelijakou moudrost, co se potom v životě moc hodí. Jenže copak někdo vydrží sedět na kameni, když prší, natož lije? Tu do příběhu vstupuje všemi opovrhovaný sirotek Vojtyn…

 

Cass, Kiera – Dcera - 4. díl bestsellerové Selekce slibuje ještě více romantiky a napětí! Princezna Eadlyn od malička stále dokola poslouchala vyprávění o tom, jak se potkali její rodiče. Ona ovšem ani náhodou netouží opakovat jejich romantický příběh! O svém životě však nerozhoduje sama. Její protesty jsou naprosto zbytečné, i ona si musí manžela vybrat v Selekci.

 

Pospíšilová, Zuzana - Kouzelná třída: další kouzlení - Kouzelná třída je o rok starší. Mimořádná dobrodružství však žáky víly Jamíny čekají i v novém příběhu. Jak už asi víte, víly mohou být ve světě lidí jen krátkou dobu, a tak musí kouzelná třída přijít na způsob, jak se se svou báječnou učitelkou Jasmínou znovu setkat. Nebude to lehké, ale bude to stát za to.