Novinky a výměnný fond pro děti a mládež červen, červenec 2016

11.07.2016 14:25

 

Hrachovcová, Michaela – Zrzečka pod hvězdami – Tato kniha děti opět zavede do přírody, mezi veverky a ostatní obyvatele lesa. Zrzečku s Veveříkem čeká první zima v jejích vlastních pelíšcích. Dokážou se na ni připravit? Přežijí v mrazivých dnech, i když jim došly zásoby a jaro stále nepřichází? Příběh poukazuje na to, že ač se zvířecí i dětský svět jeví jako bezstarostný, všichni v něm musíme přijmout zodpovědnost, která k němu náleží.

 

Dědeček, Jiří Šli červotoči do houslí – Knížka především pro děti, a to i docela malé. Autor zve čtenáře do svého malého zvěřince, kde je seznámí s úhoři, kteří se bojí, že uhoří, nebo jim vypoví, jak statečná je kvočna z Opočna. Básničky jsou plné originálních nápadů, vtipu a fantazie.

 

Yee, Wong Herbert Myš a Krtek, opeření kamarádi – Krtek a Myška mají velké plány. Je jaro, a to přece přilétají ptáci. Budou je pozorovat a pak o nich napíšou knihu! Nápad je dobrý, ale jak udělat, aby ptáky nevyplašili? Co to dá přemýšlení, než na to přijdou. Ale stojí to za to. Krtek a Myška se stanou aspoň na krátko těmi nelegračnějšími ptáky, které kdy svět viděl.

 

Kinney, Jeff – Deník malého poseroutky – Staré dobré časy – Za starých časů se žilo líp. Nebo ne? Tohle je otázka, kterou si Greg Heffley klade, když se jeho město rozhodne dobrovolně odpojit od elektřiny. Moderní společnost má přece své výhody a Greg není stvořený pro staromódní život. Přijde na to, jak tohle celé zvládnout? Nebo je život jak ze staré školy pro kluka, jako je Greg, fakt už moc velké sousto? 

 

Johnson, Dan – Robinson Crusoe – Komiksová adaptace slavného románu anglického spisovatele Daniela Defoa je určena dětem od 9 let. Strhující děj, výstižné ilustrace a forma obrázkového románu nadchne každé dítě a čtení se tak pro něj stane zábavou.

 

Frencl, Ondřej – Zombíci – Zabedněte doma všechny okna i dveře a vyzbrojte se vším, co vám přijde pod ruku, protože zombíci přicházejí! Je čas zakousnout se do našeho příběhu a podat si pár zombíků... Ale pozor, HRYŽOU!

 

Meadows, Daisy – Evelína, mlhová víla – Víla Evelýna je bez mlhového pera dočista ztracená. Dokáže jiskřící proužek vílího prachu vyvést Ráchel, Kristýnu a vystrašenou Evelýnu z černočerného lesa? Tak jako je sedm barev duhy, je i sedm druhů počasí a každé z nich ovládá jedna víla pomocí kouzelného pera z ocasu kohouta Kokrháče. V každém příběhu nové sedmidílné série Duhová kouzla musí Ráchel a Kristýna jedno takové pero hledat. Pomoz jim najít všech sedm per, aby se počasí ve Vrbové Lhotě i v Pohádkové říši opět umoudřilo!

 

Dvořáková, Petra – Julie mezi slovy – Desetiletá Julie to nemá vůbec jednoduché. Nedávno prožila (stejně jako mnoho dalších dětí) rozvod rodičů a spolu se svou mladší sestrou se právě pokouší sžívat s novou partnerkou svého otce a jejími dětmi. Situace je o to komplikovanější, že rozpad původní rodiny je provázen přestěhováním se z Prahy, z prostředí nákupních center, výběrových škol a dalších městských vymožeností, na obyčejnou vesnici, do malé školy mezi holky, které se vůbec nevyznají. Na pozadí příběhu malé Julie před čtenářem vyvstává jakýsi slovník pojmů, které ze světa dospělých mnohdy nechtěně pronikají do světa dětí a mohou je stejně tak trápit jako být zdrojem humorných okamžiků.

Foglar, Jaroslav – Svorní gambusíni a jiné příběhy – Sborník komiksů Jaroslava Foglara.

 

Harris, Joanne – Znamení run – Dívence narozené se znamením runy na ruce se všichni zdaleka vyhýbají. Je poznamenána dávnými bohy, a proto všem nebezpečná. Jediného přítele však má - a ten ji naučil znát runy i ovládat kouzla. Odváží se Maddy proniknout do hory a sestoupit do podzemního světa? Jen tak může zabránit nejhoršímu. Dobrodružný příběh prodchnutý atmosférou severských ság - divoký, nebezpečný a nespoutaný.